Do rodiště Ježíše zamířily tisíce lidí, Izrael zmírnil ostrahu

Betlém - Několik tisíc poutníků a turistů dorazilo do palestinského Betléma - místa, kde se dle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Na náměstí Jesliček před baziliku Narození Páně se vydali křesťané z mnoha zemí světa. Izrael uvolnil kvůli Vánocům bezpečnostní opatření a pustí do Betléma 26 tisíc palestinských křesťanů z jiné části země a z pásma Gazy. Poutníci většinou do města Ježíšova rodiště putují z Jeruzaléma, který je nedaleko Betléma.

Vánoční procesí vedl jeruzalémský patriarcha Fuád Tval, který je hlavou katolické církve ve Svaté zemi. V Betlémě bude celebrovat půlnoční mši, na niž je letos přizvaná kromě jiných také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. Podle izraelských sdělovacích prostředků se Ashtonová letos rozhodla strávit vánoční svátky v Betlémě a Jeruzalémě s manželem. Na půlnoční mši do Betléma jezdí pravidelně také palestinský vůdce Mahmúd Abbás. Mluvčí šéfky evropské diplomacie tvrdil, že návštěva Ashtonové je soukromá, avšak dle izraelských sdělovacích prostředků se očekává, že při jejím setkání s Abbásem dojde na mírové rozhovory a stížnosti Palestinců na izraelské vyjednávače.

Abbás se už v pondělí ve svém vánočním poselství neobešel bez kritiky Izraele, který podle něj porušuje právo na náboženskou svobodu a svými opatřeními brání palestinským křesťanům, kteří žijí v cizině, dostat se o Vánocích do Betléma.

Abbás, který je muslim, o Ježíšovi hovořil jako o „palestinském poslovi naděje“, na což zareagoval mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor větou, z níž část si vypůjčil z Lukášova evangelia: „Než pan Abbás vysloví takový nesmysl, měl by si pečlivě přečíst Nový zákon, ale my mu odpouštíme, neboť on neví, co činí.“ Učenci upozorňují, že Ježíš byl vychován jako Žid.

Oslavy Vánoc v Betlémě
Zdroj: ČTK/AP/Adel Hana

Na náměstí Jesliček, které je před bazilikou postavenou přes 1700 lety nad místem Ježíšova narození, vyšel dopoledne průvod vedený hráči na dudy. To je pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala. Na náměstí vládla od rána veselá nálada, hrála arabská hudba, obchody byly ozářené světly, někteří lidé přišli v kostýmech Santa Clause.

Vydáno pod