První propuštěný aktivista Greenpeace opustil Rusko

Moskva - Rusové v rámci prezidentské amnestie zastavili trestní stíhání posledního z 30 aktivistů hnutí Greenpeace. Verdikt si dnes od vyšetřovatelů vyslechl Ital Cristian D'Alessandro, který doposud nemohl být propuštěn, protože nebyl k dispozici tlumočník do italštiny. Všichni cizinci si již požádali o vízum, které jim umožní Rusko opustit. Část z nich už víza obdržela, zbylým budou vydána v pátek. Cizinci ze skupiny zadržovaných aktivistů se tak budou moci vrátit domů. První z aktivistů už dnes také odjel vlakem do Finska.

Organizace Greenpeace na své internetové stránce uvedla, že ruská „imigrační služba vydala vízum 14 členům posádky plavidla Arctic Sunrise, kteří se teď mohou vrátit domů. Ostatní obdrží víza zítra.“ Agentura ITAR-TASS napsala, že první z aktivistů by mohli z Rusa odcestovat v pátek.

Už dnes ale odjel z Petrohradu vlakem do Helsinek první ze skupiny Švéd Dmitri Litvinov, který je ruského původu. Pro hnutí Greenpeace začal tento jednapadesátiletý absolvent studia antropologie pracovat v roce 1989. Věnoval se zejména akcím zaměřeným proti testování jaderných zbraní v Rusku a nelegálnímu rybolovu v Antarktidě. Z Finska bude pokračovat do Švédska trajektem.

  • „Opouštím Rusko se smíšenými pocity. Na jednu stranu cítím úlevu z toho, že už to skončilo, na druhou stranu mám pocit nespravedlnosti, protože nás považují za zločince. Zrušili stíhání, ale ta záležitost není uzavřená. Bojím se o ty kolegy, kteří žijí v Rusku,“ poznamenal před odjezdem Litvinov.

Prvním aktivistou, který rozhodnutí ruských úřadů získal, byl v úterý Anthony Perrett. O den později byla stažena obvinění dalších 28 členů či spolupracovníků Greenpeace. Zůstával jen D'Alessandro, kterému tehdy nesehnali tlumočníka.

Vyšetřovací komise musí nyní ještě vydat rozhodnutí, kterým bude aktivistům navrácen veškerý zabavený majetek. V této souvislosti se jedná i o jejich loď Arctic Sunrise, která teď kotví pod přísným dohledem v přístavu Murmansk.

Jejich loď se jménem Arctic Sunrise byla ruskou pobřežní stráží eskortována a její posádka zatčena a obviněna z pirátství.
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Aktivisté skončili za mřížemi v polovině září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Ruské ozbrojené komando zadrželo třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise organizace Greenpeace 19. září. Na palubě bylo 26 cizinců. Všichni aktivisté byli do konce listopadu ve vazbě, poté je pustil soud na svobodu, nesměli však opustit Rusko. Vyšetřovatelé je původně obvinili z pirátství, než obvinění zmírnili na výtržnictví. Stejně jim ale hrozilo až sedm let za mřížemi.

V Barentsově moři se aktivisté z mezinárodního hnutí Greenpeace pokusili blokovat těžbu plynu a ropy v arktických vodách, kterou kterou chce na přelomu roku zprovoznit ruský koncern Gazprom  na plošině Prirazlomnaja.
Zdroj: ČTK/AP/Craig Ruttle

Putin minulý týden ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že akce členů hnutí Greenpeace mohla být provedena „na zakázku“ s cílem zabránit Rusku ve využívání arktického šelfu. Naznačil tak, že by v pozadí mohla být některá z konkurenčních zemí, žádnou ale nejmenoval. Již tehdy ale dodal, že na aktivisty se nejspíš bude vztahovat amnestie, kterou o dva dny dříve schválila Státní duma, tedy dolní komora parlamentu.