Ukrajinci zadrželi dva muže podezřelé z napadení novinářky

Kyjev - Ukrajinská policie zadržela dva muže podezřelé z útoku na opoziční aktivistku a investigativní novinářku Teťjanu Čornovolovou. Reportérku útočníci přepadli v noci na středu nedaleko Kyjeva a způsobili jí vážná zranění. Čtyřiatřicetiletá žena leží na jednotce intenzivní péče. Napadení vyvolalo nové protesty, demonstranti požadují odstoupení ministra vnitra.

„Dva lidé byli zadrženi a vyšetřovatelé je vyslýchají. Snaží se zjistit motiv jejich činu,“ oznámil ministr vnitra Vitalij Zacharčenko. Po třetím útočníkovi policie stále pátrá, zná ale jeho totožnost. Jak Zacharčenko uvedl, policie sestavila zvláštní vyšetřovací tým a on nad celým případem převzal osobní dohled. „Co nejdříve najdeme i posledního útočníka, zjistíme, co se té noci stalo a postavíme pachatele před soud,“ dodal ministr vnitra.

Novinářka, která vystupovala i při nynějších protestních mítincích opozice v hlavním městě, policii vypověděla, že krátce po půlnoci jejímu autu zatarasil cestu jiný vůz a skupina neznámých mužů jí rozbila zadní okno. Následně ji vytáhli z vozu, zbili a pohodili v příkopu. Čornovolová utrpěla otřes mozku, zlomeninu nosu a četné pohmožděniny.

Reportérku přepadli jen několik hodin po zveřejnění jejího článku věnovaného majetkovým poměrům vysokých vládních činitelů. Na důkaz toho, jak si politické elity žijí, zveřejnila i fotografie, na kterých mělo být luxusní sídlo právě ministra Zacharčenka. „Tady žije kat,“ napsala k těmto snímkům na svém blogu.

Před budovou ukrajinského ministerstva vnitra protestovala už ve středu kvůli napadení Čornovolové asi tisícovka demonstrantů, kteří volali po odstoupení Zacharčenka. V rukou drželi transparenty s fotografií zmlácené ženy a vykřikovali hesla jako Ostuda! Podle organizátorů protestu podobných případů napadení aktivistů či opozičních novinářů na Ukrajině přibývá.

Demonstrace na podporu zbité novinářky
Zdroj: ČT24

Demonstrace pokračovaly i během dnešního dne. „Naše policie již nechrání lidi. Namísto toho proti nim bojuje, zraňuje je a utlačuje,“ postěžovala si jedna z protestujících, sedmačtyřicetiletá Valentina.

V Kyjevě se konají obrovské demonstrace již od konce listopadu. Opozice při nich protestuje proti tomu, že prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a proti tomu, že místo toho zemi „zaprodal“ Rusku.