Červený kříž: Střety ve Středoafrické republice mají za dva dny desítky obětí

Bangui - Násilnosti, které trvají v metropoli Středoafrické republiky Bangui už dva dny, si vyžádaly desítky obětí. Pracovníci Červeného kříže v ulicích města za tuto dobu našli 44 mrtvých. O život přišlo také šest Čaďanů z africké mise MISCA. Francouzští vojáci, kteří operují v Bangui samostatně, začali zabezpečovat některé čtvrti.

Georgios Georgantas z delegace Červeného kříže se domnívá, že 44 těl nalezených v minulých dvou dnech je asi jen zlomek skutečného počtu obětí. Jeho lidé se prý do některých částí města nemohou dostat. Ve městě panuje strach a chaos vyvolaný obnovenými boji muslimů s křesťany.

Čaďané zemřeli při přepadu ze zálohy, 15 jejich kolegů bylo zraněno. Viníci zatím nejsou známi. Francouzská mise čítá 1 600 lidí. Dnes brzy ráno její členové zaujali pozice v severní čtvrti Gobongo, která leží poblíž letiště, a také v části zvané Pabongo, která je na jihu města. Velitel operace Sébastien Pelissier řekl, že do akce bylo nasazeno 600 vojáků a jejich úkolem je zajistit klid v částech metropole postižených nejtvrdšími boji.

Francouzští analytici, které dnes oslovil deník Le Monde se domnívají, že má-li být francouzská operace zvaná Sangaris úspěšná, bude muset být francouzský kontingent posílen nejméně na 6 000 lidí. Analytik François Heisbourg listu například řekl, že přes jasný mandát Rady bezpečnosti OSN a dramatickou humanitární situaci ve Středoafrické republice čelí tamní tvrdé realitě směšně malý a osamocený francouzský kontingent. Kritizoval také to, že se Francie rozhodla intervenovat na národní, místo na evropské úrovni. Generál ve výslužbě Vincent Desportes poznamenal, že bez posil se Francouzi ocitnou v situaci lidí, kteří proti požáru bojují se sklenicí vody.

Čadské jednotky mají za úkol chránit civilisty
Zdroj: ČTK/AP/Rebbecah Blackwell

Celou středu i dnes se v Bangui ozývala palba i z těžkých zbraní, její původci ale zůstávají neznámí. Obyvatelé tvrdí, že stříleli příslušníci křesťanské domobrany antibalaka a že jejich cílem byli zejména vojáci z Čadu z africké mise MISCA, která má 4 000 členů. Čaďané, kteří mají v rámci mise chránit civilisty, podle mnohých občanů Bangui ve skutečnosti stojí na straně islámských milicí Séléka, které v březnu zbavily moci křesťanského prezidenta Françoise Bozizého a nedávno obnovily boje.

Od začátku prosince si boje v Bangui vyžádaly na tisíc mrtvých. Stovky lidí uprchly ve středu před palbou k letišti, které chrání mezinárodní jednotky.

Vydáno pod