Policie zřejmě nalezla na Novém Zélandě tělo pohřešovaného Čecha

Castlepoint – Novozélandská policie nalezla nedaleko města Castlepoint tělo mrtvého muže. Prozatím pouze potvrdila, je to český občan. Mohlo by tak jít o pohřešovaného Čecha Miroslava Tvaroha, který je od Štědrého dne pohřešován. Podle místních médií policie již informovala Tvarohovu rodinu. S ministerstvem zahraničí ale podle mluvčí Johany Grohové zatím není v kontaktu.

Čtyřiatřicetiletý Miroslav Tvaroh, který žil na Novém Zélandu od roku 2005, odešel ze svého domova v Castlepointu 24. prosince v sedm hodin ráno. Jeho partnerka zalarmovala policii, když se toho dne večer nevrátil domů. Do pátrání se zapojila policie i dobrovolníci, kteří celou středu pročesávali oblast kolem pobřežního města. Práci jim ztěžoval silný vítr. Vrtulník dnes ráno objevil tělo mrtvého muže pod jedním z útesů. Policie se domnívá, že muž zemřel po pádu ze skály. 

Jak uvedla mluvčí ministerstva Grohová, zprávu zaznamenali pouze v médiích. „Náš zastupitelský úřad nebyl požádán o spolupráci,“ řekla. Nový Zéland spadá pod velvyslanectví v Austrálii a v působnosti má rovněž ostrovy v Oceánii. „V případě potřeby budeme podnikat standardní kroky při úmrtí občana v zahraničí,“ dodala mluvčí. Úřad může pomoci například s pohřbením osoby v místě úmrtí nebo s přepravou lidských ostatků do České republiky. 

Čech Miroslav Tvaroh přijel na Nový Zéland před osmi lety, původně tam chtěl zůstat pouze na kratší dobu a pracovat. Uspěl ale jako fotbalista v místní soutěži a v zemi se usadil.