Ruská loď uvízla na Štědrý den v Antarktidě

Antarktida - V Antarktidě uvízla expediční loď Akademik Šokalskij. Na palubě je 74 lidí, většinou turisté. V oblasti, kde je plavidlo uvězněné, navíc začala sněhová bouře. Všichni jsou ale v tuto chvíli relativně v bezpečí. Čínský ledoborec, který měl ruskou loď zachránit, uvízl v ledu rovněž. Nyní se o záchranu plavidla pokusí Australané. Na pomoc byly vyslány celkem tři ledoborce.

Ruská loď Akademik Šokalskij se vydala na výzkumnou expedici do Antarktidy, v úterý ale vichřice natlačila ledové kry kolem plavidla. Od té doby není loď schopná pohybu. Potopení jí ale nehrozí a zásoby jsou zatím pro všechny postižené dostatečné.

„Před chvíli jsme se spojili s čínským ledoborcem, který by měl být blízko. Špatná zpráva je, že v okruhu 20 kilometrů kolem nás je led a je velmi těžké se sem dostat. Za mnou je vidět šedé nebe, tomu se říká vodní nebe. Znamená to, že se tam odráží mořská hladina. Je pravděpodobné, že ta čínská loď bude právě někde tam,“ konstatoval profesor klimatických změn Chris Turney. Podle něj vědci i za nepříznivých podmínek pokračují ve své vědecké práci, mimo jiné počítají ptáky v oblasti a skrz praskliny a vrty do okolního ledu měří teplotu a slanost mořské vody a fotografují podmořský svět.

Čínský ledoborec měl k ochromené lodi proniknout ještě během dneška, měnící se počasí a tloušťka ledu ale postup zpomalily. Sněžný drak, jenž může přivolat na pomoc ještě francouzský ledoborec L'Astrolabe a australský ledoborec Aurora Australis, měl ruské lodi prorazit cestu ledem tak, aby se zase dostala na volné moře.

Expedice pluje ve stopách výzkumníka Mawsona

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice na palubě ruské lodi, která odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, má v úmyslu zopakovat sto let starou cestu australského výzkumníka Douglase Mawsona. Pokud se podaří plavidlo z ledového zajetí vysvobodit, chce posádka ve výpravě pokračovat.

Zatímco velká část vědců a turistů na palubě ruské lodi jsou Australané a Novozélanďané, posádka je převážně ruská.