U argentinské pláže zaútočily piraně, kousaly i prsty

Buenos Aires - Víc než sedmdesát lidí zranily v řece Paraná v Argentině ryby příbuzné piraním. Zaútočily na návštěvníky pláže ve městě Rosario. Mezi zraněnými je i několik dětí, kterým dravé rybky ukously i části prstů. Podle místních záchranářů jak tak rozsáhlý úder naprosto ojedinělý.

Poklidná a osvěžující vánoční koupel se během vteřiny změnila v noční můru. Na návštěvníky se vrhly dravé palometas - ryby příbuzné piraním, které dorůstají délky dvacet až čtyřicet centimetrů.

Rybář Jakub Vágner:

„Tento druh útočí na lidi velmi vzácně a spíš k tomu dochází, když je nízký stav vody a málo potravy. Tento hromadný útok je velkou záhadou a těžko říct, proč k němu vůbec mohlo dojít. (…) Pravděpodobně se tak stalo v důsledku vysokých teplot, které se pohybovaly až kolem čtyřiceti stupňů.“

Záchranáři ošetřili víc než sedmdesát lidí - často s velmi vážnými zraněními. „Sedm nebo osm z nich byly děti. Některé měly velmi typická zranění na prstech - jednomu ryby ukously část prstu, druhému celý palec. Všechny byly zle pokousané,“ podotkl zdravotník Gustavo Centurion.

O útoku zbytek pláže netušil

První zranění začali z vody vybíhat okolo jedenácté. Na rozlehlé pláži se ale dál koupaly stovky lidí. Počet pokousaných narůstal několik hodin. „Ošetřil jsem prvních patnáct případů. Většinou to byla poměrně hluboká kousnutí - až několik centimetrů dlouhá. Později se to pak opakovalo na dalších místech pláže,“ podotkl Segio Nani.

Samotní záchranáři tvrdí, že osamocené útoky palometas jsou celkem běžné, tak rozsáhlý úder ale nepamatují. Pláži ve městě Rosario na řece Paraná to ovšem na popularitě neubralo - už několik hodin poté se lidé do vody opět vrátili.

Federico Cornier, šéf záchranářů:

„To není normální. Normální je ojedinělé kousnutí nebo zranění, ale rozsah (zranění) je v tomto případě obrovský. Je to výjimečná událost.“

Piraně mají silnější stisk než tyranosauři

Piraně jsou dravé ryby z řeky Amazonky a pověst obávaného predátora nemají bez důvodu. Vědci před rokem zjistili, že stisk jejich čelistí je tak silný, že v poměru k jejich hmotnosti je ještě větší než například u tyranosaurů. Před těmito rybkami tak musejí kapitulovat i současní strašáci divočiny, jako je žralok bílý, hyena či aligátor.

Piraňa
Zdroj: ČTK/Picture Alliance/Martin Schutt


Zvětšit mapu