V Alpách mají sněhu až moc, laviny si vyžádaly čtyři životy

Innsbruck/Milán – Alpy se v posledních dnech potýkaly se sněhovou nadílkou, díky níž teď na mnoha místech hrozí laviny. Některé vesnice zůstaly bez elektrického proudu a přívaly sněhu si vyžádaly i lidské životy. Radost naopak mají lyžaři. Střediska hlásí dobré sněhové podmínky, úřady ale varují lyžaře, aby neopouštěli vyznačené sjezdovky.

Na východě Tyrolska, na jihu Ötztalských Alp a ve Stubaiských Alpách na pomezí Rakouska a Itálie spadl za poslední tři dny až metr sněhu. Lavinové nebezpečí tam na pětistupňové škále už dosahuje stupně tři, což představuje značné riziko sesuvu. Laviny si už letos vyžádaly několik lidských životů.  

Například ve švýcarském Svatém Mořici se dnes utrhly dvě laviny. Skončili pod nimi nejméně dva lidé, pro jednoho z nich přitom přišla pomoc už pozdě. Mnohem více štěstí měl třiapadesátiletý Němec, kterého ve čtvrtek v rakouském zimním středisku Montafon zasypaly krátce po sobě dvě laviny, muž ale z obou závalů vyvázl nezraněn.  

Tisíce domácností v Itálii byly bez proudu

Pod masou mokrého a těžkého sněhu se ve východním Tyrolsku zlomilo už množství stromů, které poškodily elektrická vedení. Bez proudu bylo dnes ráno podle místního distributora přes 3000 domácností, v poledne jejich počet klesl zhruba na 2600. Několikahodinové výpadky dodávek elektřiny způsobilo husté sněžení také v severoitalských Dolomitech a postihly i tamní vyhlášené zimní středisko Cortinu d'Ampezzo.

Horská chata
Zdroj: Pritz Franz / CHROMORANGE/ČTK/Picture Alliance

LYŽOVÁNÍ V ITÁLII:

Několikahodinové výpadky dodávek elektřiny způsobilo husté sněžení také v severoitalských Dolomitech a postihlo i tamní vyhlášené zimní středisko Cortinu d'Ampezzo. Počasí je ale již dobré a do dnešního večera by se měla situace stabilizovat. Italská lyžařská střediska hlásí dostatek sněhu, například na svazích známého střediska Madonna di Campiglio leží až 120 centimetrů. Oproti loňské sezoně nedošlo k růstu cen skipasů.

LYŽOVÁNÍ VE FRANCII:

Ve Francii začala sezona na začátku prosince a momentálně jsou v provozu téměř všechna lyžařská střediska. Francouzi tradičně vyráží hromadně na hory právě po vánočních svátcích, a tak se dá očekávat, že nadcházející víkend zde budou sjezdovky plné. Sněhová situace sice není ideální, ve výše položených střediscích leží sněhu dostatek zejména díky srážkám, které se nad Francií přehnaly na začátku týdne.

Pro Čechy jsou sice francouzské Alpy populární, jejich podíl v rámci všech lyžařů ale není příliš významný. Může za to i fakt, že střediska většího významu jsou z Česka vzdálená až tisíc kilometrů a ceny skipasů jsou v Evropě nejvyšší. Francouzi každoročně investují statisíce eur do lyžařské infrastruktury, což se právě v cenách služeb projeví.

LYŽOVÁNÍ V RAKOUSKU

Rakouská zimní střediska v posledních dnech zažila pořádnou sněhovou nadílku, díky níž je na mnoha místech až čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Díky teplému počasí a silnému větru ale sníh velmi rychle mizí. Zítra by na některých místech mělo být slunečno s teplotami kolem 14 stupňů.

S nepříznivým počasím stále zápasí i sever Evropy. Británie se  potýká se silným větrem a hustým deštěm, kvůli němuž se o Vánocích ocitlo pod vodou na 1200 domácností; dnes jich ještě podle BBC na 19.500 zůstávalo bez elektřiny, z toho 7000 na severozápadě Anglie. Meteorologové varovali, že bouřlivé počasí hrozí na východě a severu země i v příštích dnech, mezi Británií a Severním Irskem byla proto přerušena trajektová doprava. Na řadě míst nejezdí také vlaky a jsou zavřené silnice kvůli popadaným stromům v důsledku vichru dosahujícímu až 175 kilometrů za hodinu.