Soud v USA znovu rozhodl: Odposlechy jsou zákonné

Washington – Podle rozhodnutí amerického federálního soudce Williama Pauleyho je program Národní agentury pro bezpečnost (NSA) monitorující telefonickou a internetovou komunikaci Američanů zákonný. „Soud měl odpovědět na otázku, zda tento program masového sběru údajů je zákonný. Soud se domnívá, že tomu tak je,“ uvedl Pauley. Jiný federální soudce Richard Leon přitom v polovině prosince došel ke zcela opačnému závěru.

Podle soudce Williama Pauleyho neexistuje žádný důkaz o tom, že by americká vláda používala masové shromažďování údajů k jiným účelům než pro předcházení a vyšetřování teroristických útoků. „Vláda se poučila ze svých chyb a přizpůsobila se boji s novým nepřítelem: teroristickou sítí, která je s to organizovat útoky po světě. Vláda zavedla řadu protiopatření. A to včetně programu velkého sběru telefonických dat na rozlehlé internetové síti, který může najít a oddělit kontakty mezi podezřelými z terorismu v oceánu zdánlivě nesouvisejících údajů,“ konstatoval Pauley. 

Pauleyho rozhodnutí se rozchází se závěrem, ke kterému nedávno dospěl jiný americký federální soudce - Richard Leon. Podle Leona praxe NSA porušuje čtvrtý dodatek k ústavě zaručující právo nebýt vystaven přehnanému prohledávání, a je tedy zřejmě protiústavní. 

Informace o programu NSA zaměřeném na monitorování telefonické a internetové komunikace nejen ve Spojených státech, ale v řadě různých zemí světa vyzradil světovým médiím bývalý spolupracovník agentury Edward Snowden. Nyní se ukrývá v Rusku, kde obdržel dočasný azyl, a Spojené státy žádají jeho vydání.