Kněze odsouzeného za krytí pedofilů poslal soud domů

Filadelfie (USA) – Černá ovce filadelfské arcidiecéze, římskokatolický kněz William Lynn odsouzený za údajné krytí zneužívání dětí v tamních kostelech, půjde na svobodu. Podle soudu neexistuje dostatek důkazů k jeho věznění. Z šestiletého trestu strávil ve vězení 18 měsíců.

Byl to skandál, který filadelfskou arcidiecézí otřásl od základů. O rozsáhlém zneužívání dětí se v ní spekulovalo desítky let a tajemník William Lynn je měl prověřovat. Místo toho ale podezřelé kněze kryl a přesunoval do nic netušících farností. Někteří pak znovu hřešili v nich.

Za neohlášení až třicítky případů Lynna jako prvního kněze v americké historii soud poslal na šest let do vězení. Ve vězení nakonec strávil 18 měsíců. Podle odvolacího tribunálu totiž za bezpečnost obětí jasně neodpovídal. „Musel by mít přímý dohled nad tím dítětem. A to v tomto případu neměl. Monsignor Lynn tu oběť ani neznal,“ uvedl Lynnův obhájce Thomas Bergstrom. 

S tímto argumentem nesouhlasí ani státní zástupce ani rodiny poškozených. „Soud neřekl, jestli to, co udělal, je správné, nebo špatné. Jen že zákon je tak úzce definovaný, že činy, kterých se měl monsignor Lynn dopustit, neošetřuje,“ uvedl obhájce rodiny zneužitého dítěte Paul Lauricella.

Kněz odsouzený za údajné krytí zneužívání dětí v kostelech půjde na svobodu (zdroj: ČT24)

Lynn byl tajemníkem filadelfské arcidiecéze, která patří k největším v USA. V letech 1992 až 2004 měl na starosti rozmísťování kněží a vyšetřování stížností na sexuální obtěžování dětí ze strany kněží. Lynn pracoval pro dlouholetého filadelfského arcibiskupa, kardinála Anthonyho Bevilacqu. Ten údajně Lynnovi nařídil, aby přesuny kněží vysvětloval jen zdravotními důvody, a ne obviněními ze sexuálního zneužívání. Bevilacqua také nařídil zničit seznam obviněných kněží, i když jeden se nakonec našel v sejfu arcidiecéze.

Případů zneužívání duchovními přibývá. Jen za poslední dva týdny postavila filadelfská arcidiecéze mimo službu dalších pět kněží. Důvěra v církev upadá. I proto papež František ustavil speciální komisi, která má podobným případům do budoucna zamezit. Konkrétní opatření Vatikán zatím nepředstavil. 

Vydáno pod