Komunistická realita: Ve vesnici Nan-ťie Mao stále hledí vpřed

Peking - Číňané slaví 120 let od narození bývalého čínského vůdce Mao Ce Tunga a stále zde existují místa, kde zůstávají maoistické teorie neotřesitelné. Například ve vesnici Nan-ťie se stále žije podle jeho myšlenek. Lidé zde vydělávají jen minimální mzdy, ale to, co potřebují, mají zdarma. Všechny podniky jsou zároveň vlastnictvím kolektivu.

Městečko Nan-ťie ve středočínské provincii Che-nan je poslední maoistickou vesnicí v Číně. Její život se řídí Maovou ideologií. Experiment začal v roce 1986, kdy se místní rolníci rozhodli založit komunistickou společnost. Hlavní náměstí zdobí portréty komunistických vůdců a filosofů, v jeho centru stojí socha Mao Ce-Tunga. 

Wan Chung Pin je lídrem zdejší partaje již přes třicet let a své stranické nadšení doposud neztratil. „Komunismus vznikl před více než sto lety jako nejkrásnější a nejšťastnější sociální systém na světě. Praktikoval se v mnoha zemích a oblastech světa. Mezinárodní komunismus je teď ale na dně. Selhal na většině míst. Myslím, že je to normální. Uvést jakoukoliv teorii do praxe je těžké. Ale v budoucnosti se opět zvedne. Věřím, že jednoho dne se vrátí,“ uvedl.

Všechno patří všem a za dobré chování dostanete hvězdičky

V Nan-ťie je celkem osmadvacet závodů a všechny jsou ve vlastnictví obyvatel kolektivu vesnice. O jejich řízení ale rozhoduje vedení místní komunistické strany. Obyvatelé města vydělávají minimální mzdy ale bydlení, zařízení bytů, vzdělání a zdravotnictví jsou zdarma. Neexistuje zde jediný soukromý podnik a zisky všech závodů jdou do společné pokladny, ze které se pak platí všechny benefity. Mezi nejvýznamnější podniky tady patří pivovar, výrobna na instantní nudle a tiskárna.

Obyvatelé města se posuzují hvězdičkovým systémem. Hodnotí se jejich pracovitost, kulturnost, osobní hygiena nebo laskavost k sousedům. Za deset hvězdiček máte všechny benefity zdarma.  Když máte jen devět, hradíte si deset procent.  Vzorným občanům platí vedení města návštěvu u specializovaného lékaře i v jiných městech nebo provinciích.

Veřejná kritika Mao Ce Tunga se v Číně nevyplácí

Pro čínskou vládu bylo Maovo výročí komplikovanou situací. Na jedné straně musela národu připomenout, že Maova ideologie hraje pro vedení země stále nepostradatelnou roli. Strana varuje, že opuštění maoistických ideálů by mohlo vést ke kolapsu země, podobnému tomu v Sovětském svazu v minulém století. Na druhé straně vedení partaje na důležitém listopadovém plénu oznámilo zásadní ekonomické reformy, které se od Maových doktrín naprosto liší. „Protože Mao založil tento druh systému, vláda si kvůli udržení jeho legality netroufne tento systém změnit. Ale jádro Mao Ce-tunga stále uvnitř systému existuje. Je v něm mnoho praktik a ideí, které z Maova období pocházejí,“ míní historik Čang-Li-fan (O zrušení politiky jednoho dítěte čtěte více zde).

Mnoho Číňanů v sobě stále chová vůči bývalému vůdci určitý sentiment. „Mao pro nás položil pevné základy. Sjednotil Čínu. V minulosti byla Čína roztříštěná, teď jsme sjednoceni poprvé v historii. Neměli bychom na tento obrovský úspěch zapomenout. Díky němu procházíme dnes obrovským rozvojem,“ domnívá se návštěvník Maova rodiště Kuo Jung Č'.

Ne všichni mají na zakladatele ČLR stejný názor. Kritici připomínají, že v den jeho úmrtí v roce 1976 patřila Čína mezi nejméně rozvinuté a nejchudší země světa. Hlavně mu ale vytýkají jeho brutální likvidaci jakékoliv opozice a katastrofální hospodářská rozhodnutí, činy, které vedly ke smrti desítek milionů lidí.