Pastýři opět vyráží na boj proti velrybářům

Tokio/Canberra – V ledových vodách u Antarktidy začíná být opět horko. S koncem roku vypukne japonským velrybářům lovecká sezóna a s ní i pravidelné boje s ochránci z ekologické organizace Sea Shepherd (Mořský pastýř). Japonské lodě už vyrazily, stejně jako plavidla jejich odpůrců. Chybět bude jen slíbená loď od australské vlády.

Australská vláda chce střetům ochránců s velrybáři, kterých každý rok přibývá, zabránit. Do neklidných vod proto pošle letadlo, které bude poprvé po šesti letech na velrybáře a jejich odpůrce dohlížet. Posádka Sea Shepherd, která na moře vyráží již podesáté, přesto tvrdí, že i letos bude na ochranu velryb sama, protože létající pomocník může zabíjení jen pozorovat. 

„To, že tam nebude žádná loď, znamená, že nikdo nebude moct sledovat rostoucí násilí Japonců a nikdo nebude moct ty pytláky zatknout,“ uvedl ředitel australské pobočky Sea Shepherd Jeff Hansen. 

V ledových vodách u Antarktidy začíná být znovu horko (zdroj: ČT24)

Spor s Japonskem, které tvrdí, že velryby zabíjí pro vědecké účely, rozsoudí až soud. Verdikt by měl v Haagu padnout během několika měsíců. „Japonsko respektujeme, je to jeden z našich největších spojenců. V tomto se ale neshodneme. Žalobu u Mezinárodního soudního dvora u nás podporují obě strany,“ komentoval australský ministr životního prostředí Greg Hunt. 

Loď a s ní i přímý zásah slibovali australští politici před volbami,  teď ovšem couvají. Špatné zprávy od australské vlády dohánějí ochranáři z vlastních zdrojů. Sea Shepherd tvrdí, že před harpunami zachránili už 4 a půl tisíce velryb. Tentokrát jich mají Japonci na mušce přes tisícovku. 

Pastýři s Japonci rozhodně nejednají v rukavičkách. K ochraně velkých kytovců používají všechny možné prostředky. K dispozici mají vodní děla, v noci rybáře oslňují lasery, své lodi stavějí mezi lovce a velryby, na paluby jejich plavidel házejí nádoby s barvivem a páchnoucí kyselinou mléčnou a sítěmi blokují obsluhu. Aby se členové posádky mohli protivelrybářských sabotáží účastnit, musí absolvovat náročný fyzický trénink, na kterém se učí horolezeckou techniku či řídit rychlé čluny, kterými lovcům neustále křižují trasu.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Tokiu ale byla udělena výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Japonské úřady tvrdí, že lovení kytovců je součástí japonské kultury a počet velryb od poloviny 80. let stoupl natolik, že nebrání kontrolovanému lovu některých druhů. Kritici poukazují na to, že maso usmrcených zvířat nekončí ve vědeckých laboratořích, ale v restauracích, obchodech i školních jídelnách. Japonci to omlouvají tím, že dané maso už údajně nebylo k výzkumu zapotřebí. Vedle Japonska v zabíjení kytovců pokračují také Island a Norsko.