V Madridu zatčeni členové kybergangu – převáděli desítky milionů z bank

Madrid – Jeden z největších kybernetických gangů v Evropě vypátrala španělská policie. Při zásahu bylo zatčeno osm lidí, kteří se údajně podíleli na elektronických krádežích s dosahem po celém světě. Manipulovali při tom s účty kreditních karet. Šestice Rumunů a dva Maročani byli zadrženi s penězi v hotovosti, tisícovkou kreditních karet i šperky. Organizaci skupiny měl na svědomí zřejmě počítačový expert z Německa.

Během několika hodin se tak s přispěním pachatelů například ztratilo z několika účtů celkem 60 milionů dolarů. Policie při prohlídkách souvisejících se zatčením zajistila 25 tisíc eur (téměř 690 tisíc Kč) v hotovosti. Zatčené osoby pobývaly na předměstí Madridu.

Gang hackerů údajně řídil člověk, který byl zatčen naopak v Německu. Policie však neuvedla, kdy byl údajný šéf zadržen. Vyšetřovatelé letos v květnu oznámili zatčení dvou občanů Nizozemska podezřelých z účasti na kybernetické loupeži, která se dotkla dvou bank z Blízkého východu.

Vůdce údajné skupiny zlodějů je podle policie expert, který se naboural do databází používaných firmami při zpracování transakcí uskutečněných prostřednictvím kreditních karet a dokázal změnit nastavení zabezpečení, včetně kódu PIN a ochranných limitů.

Tyto údaje pak byly přeneseny na falešné kreditní karty, prostřednictvím kterých vybírali členové gangu peníze z bankomatů po celém světě. Postupy byly koordinovány buňkami v několika zemích, a gangu se tak podařilo třeba v únoru během deseti hodin vytáhnout z bankomatů ve 24 zemích 40 milionů USD.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

V polovině letošního roku se shodou okolností objevil zřejmě nejrozsáhlejší případ hackerských útoků v dějinách. Rozkrývá ho prokuratura v americkém státě New Jersey. Mezinárodní gang měl podle ní získat kódy nejméně k 160 milionům kreditních karet a s jejich pomocí následně ukrást stovky milionů dolarů. Obviněno už bylo několik Východoevropanů.

Scénář zločinu byl přitom velmi podobný: podle obvinění měla rozsáhlá hackerská síť získávat přístupové kódy ke kreditním kartám svých obětí. Peníze byly kradené z databází velkých mezinárodních podniků a institucí. Mezi okradenými firmami je například společnost Nasdaq, která provozuje jednu z amerických burz, belgická banka Dexia nebo největší francouzský maloobchodní řetězec Carrefour.