V Kinshase zřejmě armáda zabránila pokusu o převrat

Kinshasa – Vládní jednotky zřejmě zmařily pokus o státní převrat v Demokratické republice Kongo. Ozbrojení přívrženci konžského náboženského předáka Paula Josepha Mukungubily přepadli státní rozhlas a televizi, mezinárodní letiště a velení armády na vojenské základně v oblasti Kinshasy. Armáda má už podle ministra informací ale situaci pod kontrolou, 40 útočníků zabila.

Ozbrojenci obsadili nejprve budovu státního rozhlasu a televize, kde zadrželi několik lidí jako rukojmí. Televize přestala vysílat, policie kolem ní vytvořila bezpečnostní kordon. Před přerušením vysílání se před kamerou objevili dva ozbrojenci s politickým prohlášením. V něm uvedli, že „přišel Gideon Mukungubila, aby obyvatelstvo osvobodil z rwandského otroctví“. V centru Kinshasy se vyprázdnily ulice a obchody jsou zavřené; střílelo se na letišti a ve vojenském táboře Tshatshi, který leží nedaleko budovy ministerstva obrany a kde sídlí armádní velení.

„Šestnáct ozbrojenců padlo na letišti, osm v televizi a 16 na generálním štábu. Nejsou hlášeny žádné civilní oběti a žádné oběti ani mezi bezpečnostními silami,“ prohlásil kolem poledne ministr inormací Lambert Mende. Podle něj bylo ozbrojenců málo a byli také slabě vyzbrojení a zřejmě se pokusili vyvolat v hlavním městě paniku před oslavami Nového roku. Spekulovalo se i o možnosti, že šlo o pokus o státní převrat. K přestřelce mezi vládními silami a přívrženci Mukungubily došlo v Lubumbashi, správním středisku provincie Katanga.

Mukungubila, jemuž jeho stoupenci přezdívají Gideon, se sám označuje za „proroka věčnosti“ a neúspěšně kandidoval proti současnému prezidentovi Josephu Kabilovi ve volbách v roce 2006. Otevřeně kritizuje mírovou dohodu podepsanou tento měsíc s tutsijskou povstaleckou skupinou M23 ve východním Kongu. Zároveň obviňuje Kabilovu vládu, že podlehla zájmům Tutsiů a tlaku sousední Rwandy.