Teroristé uštědřili políček Putinovi a jeho olympiádě

Volgograd - K atentátům v ruském Volgogradu, kde sebevražední útočníci v neděli a dnes zabili více než tři desítky lidí, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle ruských analytiků ale atentáty zjevně nesou rukopis islamistických povstalců z neklidného severního Kavkazu, kteří se snaží vytvořit ovzduší strachu před zimní olympiádou v Soči a uštědřit „políček“ do tváře prezidenta Vladimira Putina.

„Je zjevné, že atentáty jsou spjaty s olympiádou v Soči,“ řekl šéf moskevského Střediska strategických studií Alexandr Konovalov. Zimní hry se v letovisku na březích Černého moře uskuteční od 7. do 23. února. „Tato série explozí má vytvořit ovzduší teroru před olympiádou,“ doplňuje analytik Pavel Felgenhauer.

Umarov vyhlásil boj proti Putinovým hrám

Už v červenci vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov vyzval své přívržence, aby „všemi prostředky zabránili“ v uspořádání olympijských her, které se jeví speciálním projektem prezidenta Putina. Ten s vynaložením svého veškerého vlivu zajistil Rusku uspořádání této akce, která se má stát výkladní skříní země.

Doku Umarov (červenec 2013):

„Chtějí uspořádat olympiádu na ostatcích našich předků, na kostech mnoha a mnoha muslimů pohřbených na našem území podél Černého moře. Musíme jim v tom zabránit všemi prostředky.“ (více zde)

Lidé si po útocích cestu na olympiádu pořádně rozmyslí

Útoky podniknuté v předvečer nejdůležitějšího ruského svátku, Nového roku, představují „pořádný políček pro Putina“ a budoucí hry po sérii výbuchů „přišly o několik tisíc diváků, kteří nepřijedou do Soči“, řekl Alexej Malašenko ze střediska Carnegie. Otázka podle něj zní, zda prezident v novoročním projevu ohlásí státní smutek.

Malašenko se domnívá, že má atentáty ve Volgogradu na svědomí „organizovaná skupina, která udeřila v místě, kde to nikdo nečekal“. Úřady veškerou pozornost soustředily na Soči, a to podle Felgenhauera mohlo vést teroristy k tomu, že udeřili ve Volgogradu.

Kontroly u vjezdu do hokejového areálu v Soči
Zdroj: Polák Jiří/ČTK

Soči se 7. ledna uzavře světu. Olympijský výbor ruským úřadům věří

V Soči má ostrahu her zajišťovat na 40 000 policistů. Vjezd do města má být pro motoristy, kteří nejsou místní, zakázán od 7. ledna, tedy měsíc před propuknutím her.

Šéf ruského olympijského výboru Alexandr Žukov dnes prohlásil, že Rusko podnikne „vše nezbytné“, aby zajistilo bezpečnost her, které představují nejdůležitější událost v zemi od rozpadu SSSR před více než 20 lety. Žukov nicméně nepředpokládá dodatečná bezpečnostní opatření.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nepochybuje, že ruské úřady budou schopny zajistit bezpečnost her. „Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají,“ uvedl MOV. Ani Český olympijský výbor nehodlá zatím přijímat žádná zvýšená bezpečnostní opatření. (více zde)

Ruské úřady podnikají další kroky, aby zabránily novým útokům a uklidnily obyvatelstvo. Gubernátoři a šéfové všech ruských územních celků jsou nově odpovědní za zpřísnění protiteroristických opatření a za jejich účinnost. Na sociálních sítích začínají sílit hlasy po odvolání volgogradského gubernátora Sergeje Boženova a po obnově trestu smrti. V Rusku trest smrti zrušen nebyl, od roku 1997 ale v zemi platí na udělování nejvyššího trestu moratorium.

Teroristé se chtějí „předvést“ před sponzory

Volgograd se stal cílem pumového útoku od letošního října již potřetí. To může podle analytiků naznačovat, že ozbrojenci chtějí tímto způsobem ukázat, jak daleko dosáhnou mimo hranice své neklidné oblasti. „Volgograd, který je symbolem ruského utrpení a vítězství ve druhé světové válce, si vůdci teroristů vybrali právě kvůli tomu, jaké postavení má v myslích lidí,“ usoudil Dmitrij Trenin z moskevského střediska Carnegie.

Experti také sledují, jak se povstání na severním Kavkaze od dob první čečenské války (1994-1996) postupně islamizovalo a překročilo hranice regionu. Severokavkazští povstalci jsou přítomni i ve „svaté válce“ v Sýrii. Pokud se ostřílení bojovníci vrátí, mohou představovat vážnou hrozbu. „Nevíme, kde a kdy znovu zahřmí výbuchy, ale nikdo nepochybuje, že se tak znovu stane,“ předpověděl Malašenko. Olympiáda může pro islamisty v Rusku představovat příležitost předvést svou sílu a bojeschopnost před svými sponzory, kteří je financují.