Slunce dokončilo svůj další cyklus a změnilo polaritu

Praha - Astronomové se dočkali velké události, které si většina lidí ani nevšimla - Slunce změnilo svou polaritu. Jednodušeji řečeno - jeho magnetické pole se obrátilo vzhůru nohama. Tento jev se opakuje každých 22 let.

Slunce takzvaně přepnulo póly. Severní a jižní se mezi sebou prohodily v rámci 24. slunečního cyklu. „Děje se to každých 11 let. Je to převrácení celé heliosféry, od Slunce až za planety,“ vysvětluje situaci fyzik ze Stanfordské univerzity Todd Hoeksema.

Polarita magnetického pole Slunce se obnovuje po dvou cyklech - tedy každých 22 let. Během jednoho slunečního cyklu se Slunce přepóluje dvakrát. Astronomové cykly sledují a předpovídají je podle výskytu slunečních skvrn.

Slunce změnilo svou polaritu
Zdroj: ČT24

Žlutá oblast se posunuje směrem k jihu a narušuje zelenou kladnou polaritu, která tam stále je. Když se do ní pak dostane, změní polaritu celého pole," ukazuje fyzik průběh změny polarity.

U současného přepólování byla podle vědců aktivita Slunce nižší. Ne však ničím výjimečná. Vůbec nejnižší se datuje k polovině 17. století - tehdy způsobila takzvanou Malou dobu ledovou. V Londýně zamrzla dokonce i řeka Temže. Počasí se ale v průběhu následujících sta let vrátilo do normálu stejně jako sluneční cykly. „Nejde o katastrofickou událost. Je významná, má skutečné dopady, ale není se jich třeba obávat,“ uklidňuje fyzik.

Objevitelem slunečního cyklu byl německý astronom Heinrich Schwabe. Skvrny na Slunci pečlivě zaznamenával a v polovině 19. století periodu dosahování jejich maxima předpověděl. Připsal si tím zásluhu jednoho z největších objevů v oblasti astronomie.

Horizont ČT24: Slunce změnilo svou polaritu (zdroj: ČT24)