Stejná kancléřka, stejné poselství aneb silné Německo jen v silné Evropě

Berlín - Angela Merkelová má za sebou mimořádně složité koaliční vyjednávání a mnohé při něm zakusila vůbec poprvé - navenek chce ale Německo i nadále prezentovat stejně jako dosud. Ve svém novoročním poselství zdůrazňuje nadále význam sjednocené Evropy a akceschopné eurozóny - jedině s tím bude podle kancléřky úspěšné i Německo. Ocenila také ochotu pomáhat druhým, která se podle ní ukázala při letošních povodních. Ty ničivě zasáhly právě jihovýchod Německa a také Česko.

Projev Merkelové sice německé televize odvysílají až večer, už ráno ale obsah poselství přinesl německý tisk. Merkelová v něm zmínila hned několik významných výročí, která si příští rok Evropa připomene: třeba 100 let od začátku první světové války, 75 let od propuknutí druhé světové války a také 25 let od pádu Berlínské zdi. Dodala, že 375 milionů Evropanů si při té příležitosti bude také volit nový Evropský parlament. „Víme přitom, že pokroky naší země neustále závisejí na tom, že i Evropa půjde kupředu a dluhová krize bude skutečně trvale překonána,“ uvedla Merkelová, kterou v prosinci poslanci zvolili už potřetí německou kancléřkou.

Ve svém poselství se vrátila i do letošního léta, kdy velké části Německa zápasily se stoletou vodou, mnohde jen krátce poté, co se vzpamatovaly z následků katastrofálních záplav z roku 2002. „S povodňovou vlnou přišla ale i vlna úplně jiného druhu, mohutná vlna ochoty pomáhat. Ta ukázala nade všecko, co se v naší zemi skrývá,“ ocenila Merkelová nasazení tisíců dobrovolníků při letošních záplavách.

Angela Merkelová při novoročním projevu
Zdroj: ČTK/AP/David Gannon

Do nového roku vstoupí Německo s novou vládou, kterou vytvořili kancléřčini konzervativci (CDU/CSU) se sociálními demokraty (SPD). Velká koalice bude podle kancléřky chtít podporovat rodiny, děti a mladé lidi. Jejím cílem je také předat příští generaci stabilizované finance a do úspěšného konce dotáhnout transformaci německé energetiky.

Němcům do nového roku Merkelová popřála odhodlanost prosazovat svá předsevzetí, odvahu ke stále novým „malým začátkům“ a sílu ke snášení i toho těžkého v životě.