Štastný konec: Pasažéři opustili loď zamrzlou v antarktickém ledu

Sydney - Všech 52 cestujících z ruské lodi Akademik Šokalskij, která uvízla na Štědrý den v ledové pasti v Antarktidě, bylo přepraveno do bezpečí na australský ledoborec Aurora Australis. Ten teď dopraví evakuované pasažéry na australskou základnu v Antarktidě a doplní si zde palivo. Do 2 800 kilometrů vzdáleného přístavu Hobart by se měl vrátit v půlce ledna. Uvězněné lodi původně přispěchaly na pomoc celkem tři ledoborce - jeden po druhém ale musely svou misi vzdát.

Cestující jsou převážně australští, novozélandští a britští vědci a turisté. „Dokázali jsme dosáhnout Aurory Australis živi a zdrávi,“ ohlásil vedoucí expedice Chris Turney a poděkoval Číňanům a australské vládě.

Kvůli nepřízni počasí několikrát odkládaná záchranná operace začala příletem vrtulníku z čínského ledoborce Sněžný drak, nacházejícího se asi 22 kilometrů od ruského plavidla. Stroj pak odletěl s první skupinou 12 cestujících, které přepravil na led v bezprostřední blízkosti australského ledoborce Aurora Australis, a vrátil se pro další skupinu. Každý let mu trval okolo 45 minut.

Evakuovaní cestující u australského ledoborce
Zdroj: ČTK/XINHUA/Zhang Jiansong

Rychlé záchraně cestujících nahrávala i roční doba - na Antarktidě je nyní léto, takže je světlo i v noci. Na palubě ruské lodi bylo původně 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Ta ale na Akademiku zůstane a bude čekat, dokud se ledové sevření kolem lodi neuvolní. „Lodi nic nehrozí, je to její obvyklé použití. Prostě jsme se ocitli mezi ledy. Doufáme, že se změní vítr, což by umožnilo, abychom se sami vyprostili. A také doufáme, že nám pomůže americký ledoborec Polar Star, který se s ledem okolo nás vypořádá stoprocentně,“ řekl kapitán.

Čínský vrtulník přepravuje zachráněné přímo k australskému ledoborci

Původně se předpokládalo, že vrtulník přepraví evakuované na čínský ledoborec, odkud by je člun ve skupinách po 22 lidech převezl na palubu australského plavidla. Ale plány se posléze změnily, a tak vrtulník přistával na ledu v bezprostřední blízkosti australského ledoborce.

Loď Akademik Šokalskij zaklíněná v ledu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Peacock

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která na palubě ruské lodi odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, měl v plánu zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí v průběhu uplynulého století změnilo.

Posádka si dobrou náladu nenechala vzít, ani když loď uvízla. Čekání si krátila hrami, sportem nebo kurzy španělštiny. Oslavovala taky Vánoce a Nový rok.

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Na palubě má kino, knihovnu i bar.