Nový starosta chce „jeden New York“. Pomůže si zdaněním bohatých

New York – Bill de Blasio se stal na Nový rok novým starostou New Yorku. Po téměř dvaceti letech tak největší americké město znovu vede demokrat. De Blasio vystřídal ve funkci Michaela Bloomberga, který úřad zastával 12 let. De Blasio už ohlásil své plány - město, ve kterém žije 70 miliardářů, ale zároveň jedna pětina jeho obyvatel žije pod hranicí bídy, chce „sjednotit“ - jednoduše tím, že bohaté zdaní a jejich peníze pošle chudým.

Dvaapadesátiletý de Blasio slib složil dvakrát. Poprvé při malé soukromé ceremonii ve svém bydlišti v Brooklynu jen několik minut po půlnoci místního času. O dvanáct hodin později (18:00 SEČ) pak znovu složil slib při veřejném inauguračním obřadu na schodišti u vchodu do radnice.

„Je to začátek cesty, po které půjdeme společně. Čeká nás spousta velkých věcí,“ prohlásil nový starosta města, ve kterém žije více než 8,3 milionu lidí.

Starosta chce sblížit New York bohatých a New Yorkem chudých

De Blasio chce radikálně změnit kurz, který razil jeho předchůdce. Toho kritizoval mimo jiné za to, že ve městě výrazně vzrostla majetková nerovnost, a slíbil významně snížit rozdíly mezi „dvěma městy“, tedy mezi chudými a bohatými. Plánuje proto zvýšení daní bohatým a získané peníze hodlá rozdělit ve prospěch ostatních.

V New Yorku bydlí 70 miliardářů a 389 000 milionářů, ale 21,2 procenta obyvatel velkoměsta žije pod hranicí bídy. Touto hranicí je například pro čtyřčlennou rodinu roční příjem menší než 23 400 dolarů (465 420 korun).

„On a jeho rodina představují budoucnost našeho města i naší země. Byl jsem u vytržení - když jsem viděl, jak se Newyorčané zamilovali do Billa, jeho ženy a dětí. Víte, oni jsou prostě opravdovou moderní rodinou,“ prohlásil během ceremoniálu bývalý americký prezident Bill Clinton.

Bill de Blasio při inauguračním ceremoniálu v Brooklynu
Zdroj: Seth Wenig/ČTK/AP

Nový starosta chce také zrušit dosavadní praxi umožňující policii prohledávat chodce, aniž by se dopustili trestné činnosti. Podle de Blasia se kontroly, které byly klíčovým opatřením v Bloombergově tažení proti zločinnosti, týkaly hlavně mladých černochů. Ve volbách na začátku loňského listopadu de Blasio jasně porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu.

Bloomberg snížil kriminalitu a posadil Newyorčany na kola

Jednasedmdesátiletý miliardář a filantrop Bloomberg ve svém posledním vystoupení v roli starosty v úterý vyjádřil přesvědčení, že New York za jeho správy vzkvétal. Od jeho nástupu v lednu 2002 se ve městě především výrazně snížila kriminalita, přibyl milion stromů a město zaplavily tisícovky jízdních kol, která si lidé mohou v rámci nového samoobslužného systému na ulici půjčovat.

Hlavní ceremonii nástupu nového starosty vedl bývalý americký prezident Bill Clinton, se kterým de Blasio v minulosti úzce spolupracoval. Slavnostního aktu se zúčastnila také Clintonova manželka a někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová, které nový šéf radnice kdysi pomáhal s úspěšnou kampaní do Senátu.

New York má nového starostu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod