Slovensko přijalo Ujgury z Guantánama. Číně se to nelíbí

Peking - Čína kritizuje Spojené státy za to, že poslaly poslední tři Ujgury zadržované ve věznici na základně Guantánamo na Slovensko. Podle Číny to jsou teroristé, kteří představují bezpečnostní hrozbu. Peking nepřímo vyjádřil naději, že Bratislava Ujgurům azyl nakonec neudělí a vydá je Číně. Spojené státy kritiku odmítly.

Pentagon tento týden oznámil, že trojice příslušníků muslimské menšiny v Číně opustila americkou vojenskou věznici na Guantánamu. USA tak podle Pentagonu učinily významný krok na cestě k uzavření věznice, které při svém nástupu do funkce přislíbil prezident Barack Obama. Slovenské ministerstvo vnitra potvrdilo, že Slovensko trojici přijme. Podle serveru Sme.sk by už všichni měli být na Slovensku.

Jsou nebezpeční, varují čínské úřady

Peking si to ale nepřeje. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang řekl, že jde o členy separatistického Islámského hnutí Východního Turkestánu, které Peking považuje za teroristickou organizaci. „Jsou to skuteční teroristé. Neohrožují jen bezpečnost Číny, ohrozí také bezpečnost země, která je přijme,“ uvedl Čchin. „Čína doufá, že příslušná země… neudělí azyl teroristům a pošle je co nejdříve zpátky do Číny,“ dodal mluvčí.

Bratislava přijala tři ujgurské vězně (zdroj: ČT24)

Slovenské ministerstvo vnitra nechce o trojici Ujgurů poskytovat žádné informace. Podle serveru Sme.sk za tím může být snaha Bratislavy ochránit je před čínskými úřady. Neví se, kde budou ubytováni, ani v jakém režimu na Slovensku budou. Sme.sk se domnívá, že by mohli mít volnější režim než předchozí skupinka přijatých Ujgurů, kteří byli před propuštěním v utečeneckém táboře.

Americké ministerstvo zahraničí čínskou kritiku odmítlo

„Spojené státy nebudou z Guantánama předávat Ujgury Číně s ohledem na své humanitární zásady. Toto naše stanovisko je platné dlouhodobě,“ řekla novinářům mluvčí ministerstva Marie Harfová.

Čína už dříve požádala o vydání všech ujgurských vězňů, USA to však odmítly kvůli obavám, že by jim ze strany Pekingu hrozilo pronásledování. Na Guantánamu Američané zadržovali celkem 22 Ujgurů, většinu z nich od roku 2001, kdy byli zadrženi na afghánsko-pákistánské hranici. USA je podezřívaly z účasti na vojenských cvičeních radikálního hnutí Taliban.

Ještě za George Bushe mladšího soud rozhodl, že jsou nevinní a musí na svobodu – Barack Obama pak řešil, co s nimi. „Jak jen to bude možné, ty vězně, kteří byli očištěni jakýchkoli obvinění, přemístíme do jiných zemí,“ prohlásil Obama. Prvního přijala Albánie – Abú Bakr Kasim se naučil místní jazyk a začal pracovat v pizzerii. Další pak odjeli směr Palau, Bermudy, Švýcarsko a Salvador. Poslední našli domov až teď.

Ujgurové, kteří žijí v nejvýchodnějším čínském regionu Sin-ťiang, patří k nejstarším turkickým národům ve střední Asii. Její příslušníci vyznávají většinou sunnitský islám, část Ujgurů však patří k tolerantním súfiským muslimům.

Věznici na Guantánamu založily USA v roce 2001 po teroristických útocích na New York a Washington pro osoby podezřelé z teroristické činnosti. Na Guantánamu v současnosti zůstává zhruba 150 vězňů z původních 750.