Žena Američana vězněného na Kubě ztrácí naději, Obama nepomáhá

Havana - Američanka Judy Grossová bojuje o záchranu manžela z kubánského vězení. Alana Grosse poslala na komunistický ostrov vládní rozvojová agentura USAID. Gross byl ale zatčen a následně odsouzen za rozvracení státu. Nyní si odpykává pátý rok z celkem patnáctiletého trestu. Jeho žena vyčítá americké vládě, že se o jeho propuštění příliš nezasazuje. České televizi poskytla Grossová exkluzivní rozhovor.

Grosse poslala na Kubu americká vláda, aby pomohl zavést internet v synagogách. Kdysi působil i v Praze. Je na tom čím dál hůř, zhubl o víc než 50 kilo. „Byl zatčen v prosinci a v srpnu naší dceři zjistili, že má rakovinu. Zabíjelo ho, že s ní nemůže být. Psal jeden dopis za druhým (kubánskému) nejvyššímu soudu, aby mohl odjet domů a být s ní. Sliboval, že se pak vrátí. A on by se skutečně vrátil,“ prohlásila Grossová.

Její manžel už napsal americkému prezidentovi Baracku Obamovi dopis, v němž ho prosí o pomoc. Podle Grossové může jeho celu odemknout jen Obama. Zatím prý ale jejího muže ignoruje, protože s Kubánci přímo jednat nechce. „Spojené státy se musejí Alanovi omluvit, musejí udělat všechno, co je možné, prezident se musí ozvat a musí se do toho zapojit,“ konstatovala Grossová.

Grossová o manželovi vězněném na Kubě: "USA se musejí omluvit" (zdroj: ČT24)

Kdyby byl Gross špionem, možná už by za mřížemi neseděl

Podle právníka Grossovy rodiny Scotta Gilberta má 64letý muž paradoxně smůlu v tom, že nebyl agentem CIA. Jako humanitárnímu pracovníkovi mu totiž administrativa přikládá menší pozornost, a to i přesto, že ho tam sama poslala s tím, aby dělal věci, které se režimu nebudou líbit. „Nemám jakoukoliv pochybnost, že pokud by Alan Gross byl špion, vrátil by se domů během prvního roku. Říkám to na základě zkušeností, které USA s těmito situacemi mají,“ podotkl právník.

Bílý dům tvrdí, že prezident dělá pro Grossovo propuštění, co může, a že se při jednáních se světovými vůdci, kteří mají na kubánské vedení páky, snaží za Grosse přimlouvat. Jeho žena ale už ztrácí naději – každý den prý víc a víc. A stejně to prý cítí i její muž. Nedávno už prosila o pomoc i šéfa americké diplomacie. „V současné době vedeme v této věci určité diskuse, které nemůžu podrobně komentovat. Ale podstatné je to, že jsme toto téma zmínili,“ prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Alan Gross
Zdroj: ČT24

Americko-kubánské vztahy se pomalu mění

Na pietním ceremoniálu v Jihoafrické republice k uctění památky zesnulého Nelsona Mandely se před několika týdny stalo něco nevídaného - Obama si totiž před televizními kamerami potřásl rukou se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Podle některých komentářů šlo o gesto, které prakticky nemá obdoby, a signál, že k sobě odvěcí nepřátelé Washington a Havana hledají cestu (video a článek zde).

V kubánské Havaně také před pár dny přistálo první americké komerční letadlo po dlouhých padesáti letech. Devítimístný stroj odstartoval z floridského města Key West a cesta trvala hodinu a půl. Šlo ale pouze o testovací let. Zatím není jasné, jestli americké úřady povolí pravidelné spojení (více čtěte zde).