Atentáty ve Volgogradu: Teroristé se cvičili na severním Kavkazu

Volgograd - Teroristé, kteří při útocích ve Volgogradu zabili nejméně 34 lidí, přijeli z Kavkazu. Tam podstoupili výcvik sebevražedných atentátníků. S odvoláním na ruské vyšetřovatele to uvedla agentura Interfax. V nemocnicích dál zůstává přes šedesát zraněných, pět z nich bojuje o život. V milionovém Volgogradu panují přísná bezpečností opatření. Do města dorazily policejní posily a úřady zrušily plánovaná novoroční shromáždění. Policie už v souvislosti s incidenty zadržela přes 700 lidí. V Dagestánu se policistům navíc podařilo dopadnout muže podezřelého z účasti na teroristickém útoku v moskevském metru v roce 2010.

„Podařilo se předběžně načrtnout obrázek toho, co se stalo. Řada stop naznačuje, že sebevražední atentátníci, kteří odpálili bomby na nádraží a v trolejbusu, byli vycvičeni nikoliv ve Volgogradské oblasti, ale přicestovali sem z Kavkazu nejspíš již s konkrétním úkolem destabilizovat situaci, vyhodit se do povětří a způsobit tak velký počet obětí a zraněných,“ řekl nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

Z výcvikového střediska na Kavkaze se měli atentátníci do Volgogradu dostat „polními cestami, obcházejícími frekventované trasy, kde hlídkují policisté“.

Policisté už dopadli řadu zločinců

Rozsáhlé pátrání po případných spolupachatelích vedlo podle místních úřadů k zatčení více než 700 lidí za různé přestupky, jakož i dvanácti zločinců, po nichž se pátralo, a sedmdesáti podezřelých ze spáchání trestných činů. Kvůli zátahům ve městě podle médií poklesla kriminalita.

Místní se ale bojí jezdit městskou hromadnou dopravou a vyhýbají se místům, kde je hodně lidí. Nejen ve Volgogradu, ale i v jiných ruských městech se šíří obavy z dalších možných útoků. Prezident Vladimir Putin po tragédii prohlásil, že Rusko povede tvrdě, důsledně a s jistotou boj s teroristy až do jejich úplného zničení.

K atentátům se dosud nikdo nepřihlásil. Média je ale připisují povstalcům, kteří se na severním Kavkazu snaží vytvořit islámský stát. Jejich vůdce Doku Umarov loni v létě vyzval k útokům proti únorové olympiádě v Soči. Toto letovisko se nachází 690 kilometrů od Volgogradu. O bezpečnost se má na olympiádě starat 56 tisíc policistů, ale je možné, že jich bude více. Bezpečnostní opatření budou mimořádná. Už teď se mluví o tom, že důležitější než zlaté medaile ruských hokejistů bude závěrečná zpráva o tom, že olympijské hry proběhly v klidu.

Vladimir Putin, ruský prezident

„Ohavnost zločinů, které zde, ve Volgogradu, byly spáchány, nevyžaduje další komentáře. Ať by zločinci své počínání zdůvodňovali čímkoli, neexistuje omluva pro jejich činy namířené proti civilistům a zejména proti ženám a dětem.“

Pečonkin jako hlavní podezřelý

Vyšetřovatelé sice z atentátu na nádraží zprvu podezírali „černou vdovu“ po padlém islamistovi, po čase ale začali za pachatele obou útoků označovat muže, a to nejspíše „slovanského typu“.

Podezřelý Pavel Pečonkin dříve pracoval jako zdravotník, který občas navštívil mešitu. Podle přátel se ale jeho chování loni zcela změnilo – své známé začal přesvědčovat o vedení islámské svaté války a o nutnosti šířit muslimskou víru v ruské společnosti. Informace Pečonkin prý hledal na islamistických webech, jež mu podle jeho přátel „vyčistily mozek“. A přidal se k povstalcům v Dagestánu. Nyní se čeká na výsledky analýzy DNA.

Pavel Pečonkin zřejmě stál za nedělním výbuchem ve Volgogradu
Zdroj: ČT24/chita.bezformata.ru

Pohřby obětí pokračují

Dnes byl pochován seržant dopravní policie Dmitrij Makovkin, který podle ministerstva vnitra hrdinsky zahynul, když zabránil sebevražednému atentátníkovi proniknout dovnitř nádraží. Posmrtně byl navržen na vyznamenání za statečnost.

Ruská policie dnes v Dagestánu usmrtila muže podezřelého z účasti na teroristickém útoku v moskevském metru, při němž v březnu roku 2010 zemřelo čtyřicet lidí a sto jich bylo zraněno. Marad Šichšiitov podlehl zraněním, která utrpěl při útoku ozbrojeného komanda na jeho byt v dagestánském městě Chasavjurt.

Policie s Šichšiitovem vyjednávala celý den, protože v obklíčeném domě byla i jeho žena Ajša Idigovová a dvouletý syn. Dítě se podařilo vyvést do bezpečí, při následné přestřelce ale zahynuli oba jeho rodiče. V bytě policisté našli dvě pistole a granát.