Marihuana šla na dračku, v Coloradu se stály dlouhé fronty

Denver - Zájemci o marihuanu v americkém Coloradu neváhali vystát dlouhé fronty. V hornatém státě přitom na řadě míst napadl sníh a mrzlo. Droga se v Coloradu legálně prodává od včerejška - jako vůbec v prvním státě USA. Marihuanu už ale legalizoval i Washington. Její prodej zřejmě povolí do konce roku.

V Coloradu se stály fronty na nově legální marihuanu (zdroj: ČT24)

Zákazů spojených s marihuanou je pořád dost

Marihuana se legálně prodává v kamenných obchodech. „Tímto končí selhávající prohibice,“ prohlásila zákaznice Samantha Walshová. Z obchodů si lidé odnesou maximálně 28 gramů v přepočtu asi za 4 tisíce korun. S rozbalením nákupu ale musejí počkat domů. Tam si navíc mohou v omezeném množství pěstovat i vlastní produkt. „Stále není legální při užívání řídit, vyvážet marihuanu za hranice, přeprodávat ji, podávat ji mladším 21 let a kouřit na veřejnosti,“ konstatoval výrobce lékařské marihuany Michael Elliott.

Pravidla prodeje i zdanění jsou v podstatě stejná jako u alkoholu. Stát nově vybere miliony dolarů a další ušetří na stíhání nelegálních uživatelů. Peníze chce využít třeba na rekonstrukci škol. „Přesunuli jsme marihuanu z černého na regulovaný trh,“ podotkla aktivistka podporujicí legalizaci Betty Aldworthová. Právě studenti jsou ale jedním z hlavních argumentů odpůrců legalizace. Marihuana je už nyní nejčastějším důvodem vyloučení ze škol. „Každodenní nebo téměř každodenní užívání může v dospělosti snížit IQ o 6 až 8 bodů,“ poznamenala Paula Riggsová z Coloradské univerzity.

Marihuana je navíc podle federálních zákonů stále zakázaná, ministerstvo spravedlnosti ale rozhodlo, že uživatele v Coloradu stíhat nebude. Přelomové rozhodnutí si odhlasovali sami v referendu. Světové prvenství ale patří Uruguayi – ta legalizovala pěstování, prodej i užívání marihuany loni v prosinci. Výsledky uruguayského experimentu budou teď sledovat další jihoamerické země, které se potýkají s násilím kolem pašování a obchodu s kokainem a dalšími drogami. Místní politici stále více zvažují určitou legalizaci jako možný způsob, jak toto násilí omezit.

Vydáno pod