Británie opět válčí s živly, dorazily 20metrové vlny a záplavy

Londýn - Jihozápadní Anglii zasáhly silné bouře doprovázené prudkým větrem. Deště a vysoké vlny už způsobily záplavy. Úřady varovaly, že povodně hrozí i na dalších místech západního pobřeží Velké Británie. Nabádají proto tamní obyvatele, aby k mořským břehům vůbec nechodili. Čekají se taky rozsáhlá omezení v dopravě. Se záplavami se potýká v současné době i francouzská Bretaň.

Spolupracovník ČT Kytka: Britské pobřeží zasáhly místy 20metrové vlny (zdroj: ČT24)

Vážné nebezpečí v důsledku povodní hrozí podle úřadů na třinácti místech v jihozápadní Anglii, hrabství Gloucestershire a Walesu. Je nebezpečí, že kromě řek Stour a Severn se z břehů vylijí i další toky. Lijáky a vichry mají sužovat i oblasti Skotska a Severního Irska. Rychlost větru má na některých místech přesáhnout 100 kilometrů za hodinu.

„I když ta dnešní ranní předpověď byla skutečně hrozivá, tak se zdá, že postupující tlaková níže a s ní související bouře zatím nezpůsobily tak velké škody a záplavy jako pohroma před Vánoci, i když je pravda, že v Cornwallu nebo ve Walesu byly evakuovány stovky domů a rozsáhlá území tam jsou v tuto chvíli pod vodou,“ konstatoval spolupracovník ČT Ivan Kytka. Hlavní nebezpečí podle něj hrozilo z přílivové vlny na řekách ústících do moře.

Na některých místech dosahovaly vlny na pobřeží až dvaceti metrů. „V Brightonu se na promenádě sešli lidé, aby zimní bouři sledovali na vlastní oči. Místní úřady pak z bezpečnostních důvodů místo uzavřely,“ podotkl Kytka.
   
Vládní výbor pro mimořádné situace zvaný Cobra bude průběžně informovat o situaci a řešit ji. „Ujišťuji vás, že úřady dělají vše, co je možné, aby pomohly při likvidaci následků povodní,“ prohlásil premiér David Cameron.

Podívejte se: Britské pobřeží bičují vysoké vlny

Představitel záchranářů Tom Mansell upřesnil, že voda již zaplavila u pobřeží části měst Looe, Kingsbridge, Plymouth či Salcombe. Situace je prý ale zatím lepší, než se očekávalo. Skutečné nebezpečí podle něj hrozí jen těm, kteří se jdou podívat ke břehům. „Nechápou, jak nebezpečné moře může být“, řekl podle BBC Mansell. 

Většina britských letišť a železničních společností zatím podle BBC nehlásí vážnější narušení svých pravidelných spojů, problémy ale měly během dneška například vlaky spojující letiště Gatwick s centrem Londýna. Úplně zrušeny byly trajekty z Plymouthu do Francie a z Portsmouthu do Španělska; jen částečně funguje lodní spojení mezi Británií a Irskem. K dalšímu omezení dopravy podle úřadů nejspíš dojde o víkendu.

Jihozápad Británie zasáhla vichřice
Zdroj: ČTK/AP/Joe Giddens

Řádění živlů si Británie v posledních týdnech užila víc než dost

Británie se dosud vzpamatovává z následků vánočních bouří a povodní, které usmrtily nejméně pět lidí, zaplavily více než 1 000 domů a desetitisíce obyvatel zanechaly bez elektrického proudu. Země je kvůli těmto dešťům stále nasáklá vodou a stěží může absorbovat nové přívaly srážek, proto je riziko záplav vyšší než jindy.

Velká voda trápí Bretaň

Pod vodou jsou i některá místa v Bretani na západě Francie, který v důsledku lijáků postihly povodně. Nejhorší situace zůstává ve městě Quimperlé, kde voda dosáhla ve čtvrtek výšky 4,5 metru. Situace se zde dopoledne trochu zlepšila, ale večer se očekávají další přívaly vody kvůli mimořádnému přílivu na pobřeží nedalekého Atlantiku. O víkendu se navíc očekávají další deště.

Povodně v Quimperlé
Zdroj: David Vincent/AP Photo
Vydáno pod