Drama v Antarktidě nekončí, uvízl čínský ledoborec

Sydney - V ledech Antarktidy uvízl čínský ledoborec Sněžný drak, který se podílel na záchraně cestujících ze zamrzlé ruské lodi Akademik Šokalskij. Ledový příkrov ho zatím pevně drží a není jisté, zda se ho jeho vlastními silami podaří vyprostit. Nedaleko Sněžného draka se nachází australský ledoborec Aurora Australis, který by mu mohl vyrazit na pomoc.

Podle australské námořní záchranné služby AMSA, která nynější evakuační operace v Antarktidě koordinovala, o možné záchranné akci informovala australský ledoborec Aurora Australis. Na palubě australského plavidla je 52 vědců a turistů z Akademika Šokalského. Na Auroru se dostali ve čtvrtek díky vrtulníku z čínského ledoborce. Nyní se plavidlo nachází zhruba 11 kilometrů od čínského ledoborce.

Akademik Šokalskij uvízl v ledových krách na Štědrý den. Na pomoc mu vyrazila trojice ledoborců, kterým se ale nepodařilo k plavidlu prolámat. Leteckou evakuaci navíc dlouho hatilo špatné počasí. Na ruské vědecké lodi nyní zůstalo 22 členů posádky, kteří vyčkávají, až led samovolně povolí.

Záchranná operace na Antarktidě očima mořeplavce (zdroj: ČT24)

Na vyproštění zbývají letos maximálně 4 měsíce

Posádka čínského ledoborce dnes ráno (SEČ) ohlásila, že loď již zřejmě není schopná dalšího pohybu v ledu. Sněžný drak se nyní nachází na okraji příkrovu a připravuje se na pokus proniknout ze zamrzlé oblasti na otevřené moře. Na Antarktidě je nyní léto. „Na vyproštění lodí z ledu zbývají tři, možná čtyři měsíce. Závisí to hlavně na směru větru. Je pravda, že kry o síle čtyř metrů nedávají ledoborcům naprosto žádnou šanci,“ konstatoval mořeplavec a spisovatel Rudolf Krautschneider.

Podle něj se loď Akademik Šokalskij na místo vydala jednoduše proto, že lidé přecenili techniku. „Když vidím na satelitních záběrech ta ledová pole, tak nechápu, proč tam ta loď plula,“ přiznal Krautschneider. Pokud se někdo rozhodne na Antarktidu vydat, měl by podle mořeplavce umět předvídat směr větru, který sráží ledové pole do sebe. „V dnešní době jde ale jen o ztrátu techniky, v ohrožení života nikdo není. Takže se v podstatě vůbec nic neděje,“ podotkl Krautschneider.

Čínský ledoborec Sněžný drak
Zdroj: ČTK/XINHUA/Zhang Jiansong

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není. Zatímco velká část vědců a turistů na palubě ruské lodi jsou Australané a Novozélanďané, posádka je převážně ruská. Loď se nachází asi 2 800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie a ledové kry kolem ní jsou mimořádně silné, podle médií až čtyři metry.

Cíl vědců

Vědecký tým Australasijské antarktické expedice, která odrazila od břehů Nového Zélandu 28. listopadu, hodlá zopakovat 100 let starou cestu legendárního australského výzkumníka Douglase Mawsona. Členové expedice provádějí obdobná měření a studie jako Mawsonova výprava, aby zjistili, jak se antarktické prostředí během uplynulého století změnilo. Pokud se podaří plavidlo z ledového zajetí vysvobodit, chce posádka v cestě pokračovat.