Svět tloustne – i ten rozvojový. Nadváhu má každý třetí člověk

Londýn – Nový rok začal a řada lidí si zajisté i letos dala předsevzetí shodit přebytečná kila a začít pravidelně cvičit. Nová britská studie Institutu zámořského rozvoje (ODI) ale ukazuje, že jen málokdo to vydrží. Svět tloustne – a to i země, které patří k těm rozvojovým. Obezitou v těchto zemích trpí přes 900 milionů lidí. A v rámci celosvětové populace trpí nadváhou každý třetí člověk. Mezi lidmi totiž roste obliba slazených nápojů na úkor obyčejné vody. Tradiční a často velmi zdravá jídla zase nahradily levné rychlovky z fastfoodů.

Obezitou se proslavili zejména Američané pojídající hamburgery. Jenže poslední studie ODI ukázala, že tloustnout začaly i rozvojové země. „Počet lidí, které považujeme za ty s nadváhou nebo obézní, se v rozvojových zemích od roku 1980 ztrojnásobil. Dostáváme se tak k číslu vyššímu než 900 milionů – to je více obézních lidí, než máme v zemích s vysokými příjmy,“ podotkl autor studie Steve Wiggins.

Podle studie ztloustly především Čína a Mexiko. Počet lidí s nadváhou se tu za posledních 30 let téměř zdvojnásobil. Vůbec nejvyšší nárůst poměru obézních lidí v populaci byl pak zaznamenán v zemích jihovýchodní Asie, kde se ze sedmi procent zvýšil na 22.

Práce v kanceláři postavě nesvědčí

O něco menší nárůst obézních zaznamenala Jihoafrická republika, která tloušťkou předstihla například Velkou Británii. Sever Afriky, Blízký východ a Latinská Amerika jsou na tom v současné době přibližně stejně jako Evropa. „Je to spojené s příjmy a urbanizací, ale i se sedavým způsobem života. Jde o ty rozvíjející se země, které udělaly maximum pro zvýšení svých příjmů,“ konstatoval Wiggins.

Kdo je obézní?

Mírou nadváhy je překročení 25 stupňů, obezity pak 30 stupňů na indexu tělesné hmotnosti BMI, což je poměr váhy k výšce v metrech na druhou. Odborníci ale upozorňují, že tento index není jednoznačný, protože obézní jsou podle něj i sportovci s množstvím svalové hmoty, a naopak do průměru se vejdou osoby s křehkou konstitucí, ale velkým poměrem tělesného tuku.

Britská zpráva napomíná vlády zemí, že se příliš nesnaží o zlepšení situace. Existují ale i výjimky – v Evropě zaznamenalo úspěchy Dánsko. Zákaz transmastných kyselin udělal z nabídky tamních restaurací McDonalds poměrně zdravou stravu. A druhou pochvalu získala Jižní Korea. Ta začala za správné stravování lobbovat už před dvaceti lety. Pomocí školení přesvědčovala lidi, že korejským zdravým pochoutkám se nic nevyrovná.

Obezita v Mexiku - Manuel Uribe
Zdroj: ČTK/AP/STR

Snažíte se zhubnout? Přečtěte si tipy

Čeští obezitologové nabádají k pečlivému výběru metody, jak se zbavit přebytečných kil. Potravinové doplňky slibující zázračný úbytek váhy podle nich nejsou tím nejlepším řešením. „Nejdůležitější je udělat si dlouhodobý plán a čas na zařazení pohybové aktivity – to je asi to, co nám v poslední době nejvíc chybí,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 obezitolog Martin Matoulek. Když je člověk hodně obézní, měl by se ale obrátit na odborníka. Těmto lidem totiž hrozí třeba cukrovka nebo problémy se srdcem. 

A výběr odborníka? „Člověk by měl dávat pozor na to, zda si dotyčný expert zjistí dostatek informací, udělá podrobnou anamnézu, zda má zkušenosti s racionálními postupy, nebo spíš prodává zázračné diety, které to mají vyřešit za vás,“ prohlásil Matoulek. V Česku trpí obezitou přibližně čtvrtina žen a 22 procent mužů. 

Lidé by si měli v případě „domácí léčby“ v první řadě zanalyzovat, jak mají nastaven životní styl. Jde zejména o stravu a pohyb. „Procesem mírných změn by pak mělo dojít ke zlepšení. Nemusí to být žádné drama, za pár měsíců už může být ale úbytek příjemný,“ konstatoval Matoulek s tím, že důležité je do stravy dostat víc bílkovin. Nejlépe se lidem hubne o dovolené, kdy nejsou pod tlakem z práce.

Vydáno pod