Flotila pro převoz chemických zbraní už čeká v syrských vodách

Damašek - Dánsko-norská flotila, která má přepravit ze Sýrie nejnebezpečnější chemické zbraně, se vydala do syrských vod. Vyzvednutí více než tisíce tun chemických bojových látek se zpozdilo kvůli zhoršené situaci v Sýrii.

Flotilu tvoří dvě nákladní a dvě válečné lodě. Podle dánského kapitána Torbena Mikkelsena nebylo zatím stanoveno žádné datum pro vyzvednutí chemikálií. „Víme jen, že jsme na tento úkol připraveni a jestliže budeme vyzváni, jsme připraveni být k dispozici ve velmi krátké době,“ uvedl kapitán lodi Torben Mikkelsen.

Posádka lodi si tak může dál v klidu nacvičovat bezpečnostní postupy. Na syrské pevnině totiž došlo kvůli špatnému počasí a pokračujícím bojům ke zpoždění převozu zásilek ze skladů. „Je to otázka několika dnů, všechno je připravené, včetně speciálních vozidel,“ ujišťuje starosta syrské Latakije Ahamad Abudu Kadir.

Chemické zbraně pod ochranou Petra Velikého

Až bude chemický arzenál na palubě, vydá se skandinávská flotila za doprovodu mezinárodní ochranky, mezi kterou patří třeba ruský křižník Petr Veliký, do Itálie.

Tam si nejnebezpečnější část zásilky převezme americká plovoucí laboratoř. Pentagon v ní právě kvůli Sýrii proměnil vojenský nákladní kolos Cape Ray. Technologie, pomocí které zlikviduje smrtící látky přímo na palubě, není nová. Nikdy ale nebyla mobilní. „Bude to bezpečné pro posádku, pro všechny ostatní i pro životní prostředí,“ slibuje náměstek amerického ministra obrany Frank Kendall.

Ve spleti laboratoří může za devadesát dní pomocí hydrolýzy zmizet až 700 tun chemikálií. I z těch nejnebezpečnějších, jako je sarin, zbude jen látka podobná čističi odpadu.

Americká plovoucí laboratoř pro zpracování bojových látek
Zdroj: ČT24

Sýrie má odhadem kolem 1 300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě. Podle plánu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mají být veškeré syrské chemické zbraně zničeny do 30. června letošního roku.

Do konce loňského roku mělo být ze země vyvezeno zhruba 500 tun nejtoxičtějších chemických zbraní. Už 29. prosince ale OSN a OPCW ve společné zprávě uvedly, že Sýrie pravděpodobně nedokáže stanovený termín 31. prosince pro vyvezení svých chemických zbraní do ciziny dodržet.

Horizont ČT24: Flotila pro přepravu syrské chemie je připravena (zdroj: ČT24)
Vydáno pod