Izrael prý chce odstranit Abbáse – jako Arafata, tvrdí Palestinci

Jeruzalém – Strach o život palestinského předáka Mahmúda Abbáse vyjádřil v rozhovoru pro média hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman podle něj rozeslal evropským politikům dopis se žádostí o „odstranění“ předsedy palestinské samosprávy, jehož prý izraelský ministr označil za „nebezpečí pro Izrael“.

„Tak postupuje Izrael. Než zabili (Abbásova předchůdce) Arafata, označila Šaronova vláda také Arafata za překážku, jíž je třeba se zbavit,“ řekl Irikát listu Aš-Šark al-Avsat.

Jásir Arafat zemřel v roce 2004 po převozu do Francie kvůli zažívacím problémům. Palestinci loni nechali provést expertní ověření ostatků, aby se zjistilo, zda Arafat nebyl otráven poloniem. Zabývaly se tím tři laboratoře, a zatímco ty ve Francii a v Rusku možnost otravy odmítly, švýcarští experti ji nevyloučili. Izrael popírá obvinění, že má s Arafatovu smrtí cokoliv společného.

Irikát několikrát pohrozil, že z týmu mírových vyjednávačů odstoupí, ale nakonec to neudělal. Jak napsal server The Times of Israel, vyjednávač je znám prudkými výpady proti Izraeli. V roce 2002 označil izraelskou ofenzívu proti palestinskému Džanínu za masakr, protože tam podle něj zahynulo 500 Palestinců. Oficiální palestinské zdroje ale pak hovořily o 53 až 56 mrtvých Palestincích a 20 Izraelcích.