Sněžný drak si na antarktickém ledu vylámal zuby

Sydney - Čínský ledoborec Sněžný drak neuspěl u Antarktidy s pokusy o proražení ledového krunýře. Uvázl v něm poté, co jeho vrtulník pomohl s evakuací cestujících z ruské lodi Akademik Šokalskij. Posádka již v pátek vyjádřila obavy, že loď již není schopná dalšího pohybu v ledu. Selháním pokusu o vyproštění vlastními silami to následně potvrdil. Obě lodě budou nejspíš muset počkat na zlepšení počasí, v nebezpečí ale podle zpráv z paluby nejsou. Sněžný drak tak podnikne další pokus zřejmě v pondělí.

Australská námořní záchranná služba AMSA, která nynější evakuační operace v Antarktidě koordinuje, nejprve vydala pokyn australskému ledoborci Aurora Australis, který se již vydal na cestu do Tasmánie se zachráněnými 52 vědci a turisty z Akademika Šokalského, aby setrval v oblasti a byl v pohotovosti pro možné záchranné nasazení. Následně mu ale vydala povolení v cestě pokračovat.

Akademik Šokalskij uvázl v ledových krách na Štědrý den. Na pomoc mu vyrazila trojice ledoborců, kterým se ale nepodařilo k plavidlu dostat. Leteckou evakuaci navíc dlouho znemožňovalo špatné počasí. Na ruské vědecké lodi nyní zůstalo 22 členů posádky, kteří vyčkávají, až led samovolně povolí.

Čínský ledoborec Sněžný drak postavily v roce 1993 ukrajinské loděnice jako arktickou nákladní loď. O rok později byla upravena k vědeckým a zásobovacím účelům, před několika lety prošla rozsáhlou modernizací.

Čínský ledoborec zůstává u Antarktidy (zdroj: ČT24)