Několik desítek Řeků si zademonstrovalo proti extremismu

Atény - Asi padesátka lidí se v Aténách sešla symbolicky na místě, kde byl v září ubodán levicový aktivista a rapper Pavlos Fisas. Demonstrovali proti narůstajícímu extremismu a fašismu, celou ulicí zněly zpěvákovy texty. Hnutí Keerfa chce Řecko bez rasismu a nehodlá přehlížet násilí proti imigrantům.

Zavzpomínat na svého synovce přišla i Fisasova teta Vaggolia, podle níž v Řecku sice žijí dobří lidé, fašismus tu ale nikdy neskončil. Něco podobného jako rodina mladého rappera prožívají nyní i rodiče 27letého Pákistánce Lukmana Šazáda. Loni v lednu ho zabili ve čtvrti Petralona, když jel brzy ráno na kole do práce. O tom, že šlo o rasově motivovaný útok, jeho rodiče nepochybují.

Jako největší nebezpečí vidí demonstranti neofašistickou stranu Zlatý úsvit, kterou by podle listopadových průzkumů volilo necelých osm procent lidí. Řecký parlament straně na letošek sebral státní dotace a tři z jejich poslanců jsou obvinění ze zločinného spolčení. Tažení proti neonacistům vede řecká justice právě po Fisasově vraždě, kterou spáchal jeden ze stoupenců Zlatého úsvitu. „Bojím se Zlatého úsvitu. Myslím, že proti nim budeme bojovat, tak jako jsme proti fašismu bojovali v roce 1939 a 1944,“ říká jeden z účastníků demonstrace.

Z vraždy levicového zpěváka je obviněn muž hlásící se k neonacismu, dva podezřelí ze zabití pákistánského chlapce se před soudem objeví už ve středu.

Reportáž Veroniky Pitrové (zdroj: ČT24)