Extremisté z al-Káidy údajně zcela ovládli iráckou Fallúdžu

Bagdád - Boje mezi iráckými vojáky a teroristy v provincii Anbár pokračují. Armádě se dnes podařilo zabít 55 bojovníků napojených na síť al-Káida. Další z nich mají ale stále pod kontrolou město Fallúdža a částečně i Ramádí v provincii Anbár. Chtějí si tam vytvořit vlastní zónu, kde budou platit islámské zákony.

Irácká armáda podle agentury Reuters město Fallúdža ostřelovala. Ve městě bylo údajně nejméně osm lidí zabito a 30 zraněno. Obyvatelé města mají omezený přístup k potravinám a potýkají se rovněž s nedostatkem pohonných hmot. 

„Fallúdža je pod kontrolou příslušníků ISIL (organizace Islámský stát v Iráku a Levantě),“ citovala AFP zmíněného představitele. Ten dodal, že okolí města, které leží asi 60 kilometrů západně od metropole Bagdádu, kontrolují irácké policejní a vojenské síly. Organizace ISIL je přímo napojená na al-Káidu. 

Extremisté zneužívají nespokojenosti iráckých sunnitů s tím, jak zemi vedou většinoví šíité. V minulých dnech zintenzivnili boje v Anbáru a vedle Fallúdže mimo jiné částečně ovládli město Ramádí. „Aniž by to věděli, tito lidé podporovali plány Al-Káidy. Teď nesou odpovědnost za důsledky. Těm čelí naši vojáci, kteří bojují proti zločincům a zabijákům,“ tvrdí Nurí Malikí, irácký premiér.

Provincie Anbár zabírá asi třetinu iráckého území. Leží u hranice se Sýrií a cílem teroristů je ustavit tam oblast řízenou islámskými zákony. Doufají, že totéž se podaří z druhé strany hranice jejich druhům bojujícím v Sýrii proti tamní vládě.