Merkelová se zranila při běžkování, ruší plánované termíny

Berlín – Německá kancléřka Angela Merklová se zranila při běžkování. Během vánoční dovolené ve Švýcarsku upadla a naštípla si pánevní kost. Lékaři političce na příští tři týdny doporučili odpočinek. V Berlíně to oznámil její mluvčí Steffen Seibert.

Minulý rok pro ni končil skvěle. Byla jasnou vítězkou voleb a stala se potřetí v řadě kancléřkou. Do nového roku ale Angela Merkelová nevkročila šťastnou, spíš vážně zraněnou nohou. Devětapadesátiletá Merkelová trávila vánoční volno nedaleko Svatého Mořice ve švýcarském údolí Engadin. Při běhu na lyžích spadla, utrpěla těžkou pohmožděninu a nalomila si levou zadní část pánve. Chodit nyní musí s pomocí berlí. K pádu podle mluvčího došlo „při malé rychlosti“ ještě ve starém roce. Merkelová po návratu z hor skoro týden potíže přecházela. Teprve minulý pátek ji prohlédl lékař.

„Má tři týdny hodně ležet,“ přiblížil mluvčí doporučení lékařů. Kancléřka bude nyní většinu práce vyřizovat z domova, středeční zasedání vlády by ale podle mluvčího chtěla řídit osobně. Prvně se totiž sejde kabinet velké koalice kancléřčiných konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD), který prezident Joachim Gauck jmenoval krátce před Vánocemi. 

Merkelová měla tento týden v plánu cestu do Varšavy na setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem a v Berlíně měla přivítat nového předsedu lucemburské vlády Xaviera Bettela. Tyto akce se podle mluvčího neuskuteční.

Vstup do nového roku není pro kancléřku příliš šťastný

Jako by nestačilo, že pravicovou kancléřku hned od začátku trápí její spojenec z nouze –levicová sociální demokracie. Klacky pod nohy ji hází i odnož její vlastní strany, bavorská CSU. Ta už v kampani bodovala útoky na cizince, například při prosazování mýta pro zahraniční řidiče. Teď, bez ohledu na zbytek koalice, brojí proti chudým imigrantům z Rumunska a Bulharska.

A nepříjemnosti má kancléřka i s kariérou nejbližšího důvěrníka. Bývalý šéf její kanceláře Ronald Poffala doufal v ministerské křeslo. Když to nevyšlo, měl jako odškodné dostat místo v dozorčí radě Německých drah. Jenže to se nelíbí ani veřejnosti, ani železničářům. Suverénní politička tak ztrácí rovnováhu – nejen na lyžích.

Merkelová stojí v čele německé vlády od roku 2005 a dosud byla delších zdravotních výpadků ušetřena. V roce 2011 musela podstoupit operaci kolena kvůli natrženému vnitřnímu menisku a několik dní chodila o berlích.

Kancléřka se zranila v době, kdy se Němci strachují o osud německé legendy formule 1 Michaela Schumachera, který na začátku roku utrpěl při lyžování na sjezdovce v Méribelu vážné zranění hlavy a leží v nemocnici v Grenoblu v kritickém stavu v umělém spánku.