Osmiletá dívka se chtěla odpálit na jihu Afghánistánu

Kábul - Osmiletá Afghánka se chystala spáchat sebevražedný útok na pohraniční policii na jihu země. Zadrželi ji afghánští vojáci, kteří si všimli, že má na sobě vestu s výbušninami. Dívka je podle informací BBC sestrou předního velitele Talibanu. Právě on ji měl k útoku navést. Na východě země se mezitím umíralo - sebevražedný útočník v autě tam zabil tři policisty.

Policie dívku zadržela v provincii Hílmand v neděli večer, když se pokusila zaútočit na příslušníky pohraniční policie. Policisté BBC sdělili, že dívka je podle všeho sestra významného velitele islamistického hnutí Taliban. Osmiletá dívka je prý v šoku a působí zmateně.

Malá atentátnice zřejmě nedokázala stisknout tlačítko k odpálení výbušnin nebo byla zastavena ještě před tím, než se k útoku odhodlala, konstatoval reportér BBC Bilal Sarwary v afghánské metropoli Kábulu. Dívka byla nyní převezena do provinčního hlavního města Laškar Gāh.

Podle agentury AP se nicméně podařilo provést atentát příslušníkovi povstaleckého hnutí Taliban ve východoafghánské provincii Ghazní. Kromě tří mrtvých policistů si útok, k němuž se organizace již přihlásila, vyžádal také tři zraněné.


Zvětšit mapu

Vydáno pod