Mrtvý mozek, fungující tělo. Soudy řeší smysl další léčby

Kalifornie/Texas – Kalifornské i federální soudy řeší spor o smyslu lékařských zákroků po mozkové smrti. Nakonec daly za pravdu rodičům 13leté dívky, že jí můžou zajistit další léčbu. Přestože je skoro měsíc oficiálně mrtvá.

Jahi má úmrtní list s datem 12. prosince. „Jakkoliv se budete modlit nebo doufat, neexistuje žádný zákrok, který by ji vrátil mezi živé,“ uvedl mluvčí dětské nemocnice v Oaklandu Sam Singer. Její mozek, podle kterého se určuje smrt, nejeví od komplikací po operaci krčních mandlí sebemenší známku života. Dívčiny plíce a srdce ale fungují. Do těla pumpuje vzduch ventilátor, jehož vypnutí rodina nedovolila. „Protože každý den vidím zlepšení, budu za Jahi bojovat každý den, dokud moje nebo její srdce nepřestane bít,“ říká Jahina matka Nailah Winkfieldová.

Naději dávají rodičům jiné případy se šťastným koncem. „Můj otec byl na přístrojích a říkali nám, že jeho mozek odumřel, a za sedm let se zázračně uzdravil. Vidím to každý den,“ popsala Allyson Scerriová z centra dlouhodobé péče v New Yorku. 

Na zázraky ale nevěří texaský paramedik Erick Munoz. S manželkou, záchranářkou, si nad pacienty často říkali, že na přístrojích skončit nechtějí. Našel ji v listopadu doma v bezvědomí. Rovněž se jednalo o mozkovou smrt. Texasští lékaři přesto přístroje spustili. „Dospěli jsme do bodu, kdy si přeju, aby to její tělo prostě vzdalo,“ řekl manžel ženy na přístrojích. Texaské úřady ale odpojení nepovolí. Žena totiž zkolabovala těhotná. A to v Texasu přebíjí všechny argumenty. „Stát má nezvratný zájem zachovat životy svých nenarozených občanů,“ komentoval právník Danny Cevallos.

Mají lékařské zákroky po mozkové smrti ještě smysl? (zdroj: ČT24)

A tak si jeden muž marně přeje smrt pro svou ženu a teď už i poškozený plod, zatímco druhá rodina oživuje měsíc mrtvou dívku. Obojí v jediné zemi, podle různých zákonů.