Džihádová Jane dostala 10 let, chtěla zabít karikaturistu

Filadelfie – Američanka Colleen LaRoseová známá jako „džihádová Jane“ chtěla zavraždit Švéda Larse Vilkse kvůli karikatuře Mohameda. Před třemi lety to u soudu přiznala. A ten ji nyní potrestal deseti roky za mřížemi. Američance přitom hrozilo, že z vězení už nikdy nevyjde.

Prokuratura žádala pro padesátiletou ženu „několik desítek let“ vězení, ale soudce vyhověl žádosti americké vlády o nižší trest kvůli tomu, že LaRoseová s vyšetřovateli spolupracovala. Za mřížemi již strávila čtyři roky.

LaRoseová plánovala rozpoutat muslimskou svatou válku

Žena u soudu mimo jiné prohlásila, že byla džihádem posedlá a že na něj myslela od rána do noci. Pod přezdívkou „džihádová Jane“ najímala bojovníky a umisťovala také videa na server YouTube. V jednom z nich říkala, že „chce zoufale udělat něco, aby zmírnila utrpení muslimů“.

Jane se chystala provdat za islamistu z jižní Asie, který uměl pracovat s výbušninami. Právě ten jí řekl, že by měla ve Švédsku najít a zlikvidovat karikaturistu Vilkse, který vyobrazil proroka Mohameda s tělem psa.

V roce 2007, kdy se ve Švédsku debatovalo o svobodě tisku, jeho kresbu otiskl švédský regionální deník Nerikes Allehanda. Teroristická síť al-Káida pak vypsala na vraždu Švéda odměnu 100 tisíc dolarů (1,7 milionu korun).

Džihádová Jane dostala 10 let (zdroj: ČT24)