Rekordní mráz v New Yorku, teplota spadla o víc než 20 stupňů

New York - Spojenými státy postupuje vlna mrazů. Ze středozápadu už se přesunula i na severovýchod. Pocitové teploty klesají k minus 40 stupňům Celsia. Nárazové ochlazení o více než 25 stupňů čekalo ráno New York, kde byl v Central Parku naměřen rekordní mráz minus 15 stupňů. Podobně je na tom i Washington. Úřady vyzývají obyvatele, aby raději nevycházeli, k omrzlinám můžou přijít za pouhých několik minut. Zavřené zůstaly některé školy a letecké společnosti hromadně ruší lety. Extrémní počasí už má 16 obětí.

Jen v pondělí americké aerolinky kvůli počasí zrušily přes 4 400 letů, protože mráz ohrožoval zdraví letištního personálu a zamrzaly i přívody paliva; dnes už byly zrušeny další více než dvě tisícovky letů. „Polární vítr“ podle meteorologů pocítí dohromady kolem 187 milionů Američanů. Největším mrazům za poslední dvě desítky let čelí více než třetina země.

Blanka Závitkovská, redaktorka ČT

„Na zimu se na Floridu slétají bohatí podnikatelé či důchodci, aby si tam užili trochu přímořského jarního počasí – to teď padá. Takzvaný polární vítr přináší z polárního kruhu velmi studený vítr. Američané teď říkají, že se cítí jako na Sibiři, kterou znají jen z filmů. USA ale čeká mírné oteplení už koncem týdne.“

Úřady ve státech Nové Anglie už obyvatele vyzvaly, aby se dnes připravili na třeskuté mrazy a ledový vítr. Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil, že kvůli extrémnímu počasí budou preventivně uzavřeny některé úseky dálnic.

Mrznout má dokonce i na Floridě. Rekordně nízké teploty až minus 17 stupňů by mohly sužovat také státy Georgia a Alabama na jihovýchodě USA.

Napilno teď mají pracovníci azylových center. Aby uchránili bezdomovce od omrzlin, musejí často až dvojnásobně navyšovat kapacitu. „Je to otázka života a smrti. Hlavně v noci, když začne foukat studený vítr. Kdyby nebyla taková centra, ti lidé by umrzli,“ konstatoval Jeremy Blankenship, klient azylového centra. New York vyhlásil pohotovost kvůli více než 55 000 bezdomovcům, z nichž 22 000 jsou děti. Lidé bez domova mají k dispozici prostory, kde mohou přečkat mrazy.

Nina Moseleyová, asistentka azylového centra

„Venku tak mrzne, že jsme uvolnili naše pravidla, abychom přijali víc lidí. Pokud budou postele plné, přidáme na zem ještě matrace. Tím bychom měli mít asi 500 míst.“

Ryan Fey z popáleninového centra v Hennepinu

„Když se k těmto teplotám přidá studený vítr, pocitově si připadáme jako v minus padesáti stupních. V takových podmínkách kůže začne mrznout během dvou až pěti minut. Za pět minut už můžete mít vážné omrzliny.“

Lidé na Středozápadě se už v pondělí potýkali s pociťovanými teplotami kolem minus 40 stupňů Celsia. Zavřené zůstaly školy a úřady lidem radily, aby nevycházeli ven. Minus 27 stupňů bylo v pondělí naměřeno v Chicagu. Další rekordy padaly ve státech Oklahoma, Texas a Indiana. „Musím mít na obličeji kuklu. Jediný problém je, že mi mrzne knír,“ podotkl pošťák z Chicaga.

Dobrodruzi naopak berou extrémní počasí jako výzvu. Třeba sedmnáctiletý Rudie z Minneapolis se v červnu rozhodl, že bude spát celý rok venku. Vybavený třemi páry ponožek je přesvědčen, že mu ani počasí jeho předsevzetí nenaruší. „Nejdřív jsem to plánoval jen na léto, ale pak přišel srpen a já si řekl, že to ještě nic nebylo,“ poznamenal dobrodruh.

V newyorském Central Parku bylo dnes naměřeno minus 16 stupňů Celsia, což je místní rekord pro 7. leden, uvedla americká meteorologická služba. 

Ve státech Indiana a Kentucky už bylo naměřeno mezi minus 13 a minus 17 stupni, subjektivně kolem minus 30, a úřady tamní obyvatele vyzvaly, aby nevycházeli ven. Jedním z nejmrazivějších míst bylo Hot Springs ve Virginii, kde prý lidé kvůli větru vnímali teplotu jako minus 55 stupňů Celsia.

Třeskuté mrazy sužují také Kanadu. Jižní část provincie Ontario hlasí pociťované teploty kolem minus 40 stupňů. Tisíce lidí na ostrově Newfoundland a v provincii Quebec jsou bez proudu a částečně ochromené je mezinárodní letiště v Torontu, kde dnes ráno nepřistávala žádná letadla.

Hašení pizzerie v Michiganu a mrazy na Floridě
Zdroj: ČTK/AP/Melanie Maxwell/Andrew Wardlow

Extrémní počasí v Evropě: Obří vlny smetly rodinu do moře

Británii, kterou na jižním a západním pobřeží v pondělí bičovaly až desetimetrové vlny, nyní čekají nové lijáky a vichry. Ty mohou vyvolat další povodně, které již zatopily stovky domů. Podobné těžkosti na pobřeží Atlantiku zažívá Francie. Situace se ale například v Bretani pomalu zlepšuje.

Obrovská vlna z Atlantiku včera smetla do moře rodinu, která se procházela po pobřeží v provincii La Coruňa na severu Španělska. Tři lidé jsou nezvěstní - jde o muže, jeho dceru a švagra. Druhou dceru muže se podařilo zachránit. Oblast sužují kromě deště vlny vysoké přes 12 metrů a vítr o rychlosti přesahující 80 kilometrů za hodinu.     

Vlny, jejichž výše dosahovala až devět metrů, znemožnily silniční dopravu i podél severního pobřeží Portugalska. Ve městě Porto včera podle portugalských úřadů obří vlna smetla dvacítku aut, která byla zaparkována u pláže. Incident si vyžádal zranění několika lidí, čtyři byli odvezeni do nemocnice. Vlny také poškodily několik barů a restaurací na pobřeží u Porta a Lisabonu.

Silné vlny o výšce až osmi metrů způsobily velké škody a povodně v Maroku, především v Casablance a Rabatu. Tamní úřady hlásí poničené restaurace a další objekty.

Británie dál bojuje s povodněmi

V Británii nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí platí na třech místech v hrabství Dorset. Úřady v pondělní bilanci uvedly, že povodně od konce prosince vytopily na 2 000 domů a způsobily smrt sedmi lidí. Postiženy byly zejména obce blízko pobřeží, kde obyvatele trápily nejen rozvodněné řeky, ale i silný příliv a prudké vlnobití. Povodňové nebezpečí dál panuje na více než 120 místech, ale většinou jde o varování nižšího stupně.

Počasí nicméně dělá radost surfařům kvůli mimořádně vysokým vlnám. Specializované surfařské servery dál sledují výšku vln, nejvyšší dnes registrují na nejzápadnějším výběžku hrabství Cornwall v Land's End, kde dosahují osmi metrů. Předpokládá se, že na anglické pobřeží zamíří surfaři, pro které je sjíždění obřích vln vyhledávaným adrenalinovým zážitkem.

V Česku je neobvyklé teplo

V České republice mezitím trhá počasí rekordy. Kvetou švestky, fialky i petrklíče. Medvědi v Českém Krumlově se ke spánku ani neuložili, jinde se zase rodí mláďata. „Třicet let se mi nic takového nestalo,“ podotkl chovatel Jan Kajgr. Ještě o pár stupňů tepleji je v Chorvatsku. Farmáři se bojí o úrodu a chronicky nemocní zase o své zdraví. „Jsem doktor a tohle počasí je opravdu nesnesitelné. Na tohle období je opravdu extrémně teplo,“ konstatoval chorvatský lékař.

A na Antarktidě, kde relativní teplo touhle dobou být má a ledy mají alespoň trochu tát, zase zamrzávají lodě i ledoborce, které je mají vysvobodit. Ze slunečného Sydney jim včera vyrazil na pomoc kolos amerického námořnictva.

Vydáno pod