Islamisté povraždili v Sýrii hromadně novináře i civilisty

Aleppo - Islámští radikálové zabili v syrském Aleppu padesát rukojmích. Jsou mezi nimi civilisté, humanitární pracovníci i novináři. Útočníci patří ke stejné odnoži al-Káidy, která teď okupuje irácké město Fallúdža. V obou zemích usilují o vytvoření islámského státu. Organizace OSN už mezitím přestala doplňovat statistiku o obětech v Sýrii, protože není schopná ručit za své zdroje. Poslední číslo je 100 tisíc mrtvých.

Skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) dotyčné zadržovala v aleppském okresu Kádí Askar. Zabila je v pondělí večer. Svědci z opoziční jednotky, která bojuje v Aleppu, slyšeli v pondělí palbu a pak na dvoře objektu, který sdílejí se členy ISIL, spatřili dvacet zastřelených mužů.

Opoziční aktivisté pak na internet umístili fotografie některých zabitých. Je mezi nimi třeba Syřan Máhir Hasrúmí, který pracoval pro místní sdělovací prostředky. Syrský svaz novinářů už identifikoval mezi mrtvými nejméně čtyři lidi, kteří pracovali pro syrskou televizi a kteří byli v rukou ISIL od prosince.

Syrské oběti
Zdroj: ČT24/AP Photo/Media Office of Douma City, File

Druhá syrská revoluce? Tentokrát proti islamistům

ISIL je stále častěji spojovaná s únosy, mučením a vraždami. S jejími metodami, které mají vést k ustavení islámského státu, nesouhlasí značná část syrské opozice. Od pátku se snaží její členové tyto radikály vytlačit z obsazených částí severní Sýrie. Někteří z opozičních aktivistů tvrdí, že tento boj odstartoval druhou syrskou revoluci. Jejím cílem je dostat ISIL z jejích základen v provinciích Aleppo, Idlib a Hamá.

ISIL má vedení v Iráku a nyní využívá neshod mezi iráckými sunnity a šíity a snaží se získat pod kontrolu části západního Iráku. Většina lidí, kteří v jejích řadách bojují, jsou muslimové z ciziny. Původně byli vítanou posilou v boji proti syrskému režimu, nyní se stávají hrozbou pro civilisty.