Mig 21 zahráli pro demonstranty přímo v Kyjevě

Kyjev – Protesty v ukrajinské metropoli ani po šesti týdnech neustávají. Tisíce lidí navzdory zimě i pravoslavným Vánocům tráví dny i noci na náměstí Majdan, přesto už těch odhodlaných citelně ubývá. Opozice se proto snaží Kyjevany nalákat, aby v protestech za změnu poměrů vytrvali – i s pomocí koncertů. Protivládní protest přijela podpořit ve spolupráci s Člověkem v tísni i tuzemská kapela MIG 21.

Pravoslavné Vánoce v centru Kyjeva proběhly téměř tradičně. Nechyběly koledy, improvizované jesličky nebo tradiční mše – jen vše za účasti výrazně vyššího počtu lidí a v bojovnějším duchu. Mrznout za větší příklon k Evropě chce ale v těchto dnech stále méně Ukrajinců než ještě před několika týdny.

Vláda na demonstrace žádnými razantními změnami nereaguje, a řada lidí tak podle zástupců opozice ztrácí naději, čehož si všímá i prezident Janukovyč. „Věřím, že je v nás tolik moudrosti, zkušeností, lásky a laskavosti, abychom nedůvěru a konflikty nechali v minulosti a pokračovali dál cestou dialogu a porozumění,“ tvrdí prezident, který značnou část Ukrajinců pobouřil odmítnutím podepsat asociační dohodu s EU a místo toho odjel jednat s ruským prezidentem.

Opozice se ale jen tak vzdát nechce a demonstrace plánuje prý udržet až do příštích prezidentských voleb, které budou nejspíš za rok. Bojovné projevy a skandování ale nemohou přitahovat zájem donekonečna, organizátoři tak nespokojené Ukrajince lákají na bezplatné jídlo, léky, naftu na topení a zejména živé koncerty.

A právě den po státním svátku organizátoři představili i českou kapelu Mig 21. „Jedeme zahrát pro lidi z Kyjeva, kteří chtějí do Evropy. Netušíme, jestli nás nevypískají, je to čistě náš předvánoční nápad,“ zmínil zpěvák Jiří Macháček. „Děkujeme všem kamarádům, kteří nám dali peníze na letenky a nechtějí být ani jmenováni,“ dodává.

Jiří Macháček
Zdroj: ČT24

Člověk v tísni vystoupení pomáhal organizovat. Jestli jsou ale demonstranti na jejich svérázný humor připravení, nevěděli ani sami členové kapely.„ Až jim řekneme, že jsme chlapecká taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 Smíchova v ukrajinštině, tak nevím, jak to přijmou,“ uvedl před koncertem Macháček.

Člověk v tísni do Kyjeva už před koncem roku vyslal dva dobrovolníky, kteří na místě nakoupili množství potravin a rozdělili je mezi několik fungujících polních kuchyní na kyjevském náměstí Nezávislosti, Majdanu. Například na silvestra bylo v největším kotli o objemu 350 litrů uvařeno pro demonstranty na tisíc porcí typického karpatského bograče, který se podával těsně po půlnoci.

Vydáno pod