Strážci konžského parku marný boj s pytláky nevzdávají

Brazzaville - Slonovina je na černém trhu stále žádaným zbožím a kvůli klům vybíjejí afričtí pytláci ročně desetitisíce slonů. Úřady se proti nim snaží bojovat, vymýtit dobře organizované a vybavené zabijáky chobotnatců je ale skoro nemožné. Pytláctví totiž znamená pro mnoho vesničanů v chudé oblasti jedinou možnost výdělku a odbyt cenného zboží na černém trhu navíc mají zaručen.

Za týden natáčení viděl štáb CNN v největším konžském národním parku Odzala-Kokoua jediného slona. Park větší než Středočeský kraj střeží jen 76 hlídačů. Skoro polovinu z nich tvoří bývalí pytláci - vědí, jak pytláci pracují, a je pro ně snazší myslet jako oni.

Vysoká poptávka vyhnala ceny slonoviny u koncových zákazníků nad dva tisíce dolarů za kilogram. Obchod se slonovinou je pro mafie pátou nejvýnosnější zločineckou činností na světě. Skoro dvě třetiny vzácného zboží končí v Číně a podle čínské celní správy roste množství slonoviny pašované do Číny každý rok o deset procent.

Pytláci kvůli tomu zabijí v Africe skoro 35 tisíc slonů za rok. I Peking začal proti jejich nezákonnému lovu bojovat. Úplně poprvé veřejně zničil šest tun zabavené slonoviny. Spustil také reklamní kampaň, v níž herecké hvězdy upozorňují na otřesné způsoby získávání oblíbeného talismanu. Hlásají, že tuto válku lze zastavit tím, že se prostě slonovina přestane kupovat.

Podle ředitele zoo ve Dvoře Králové Přemysla Rabase je situace dokonce mnohem vážnější, než se na první pohled zdá: pytláci mají nejmodernější vybavení včetně nočního vidění, helikoptéry i dokonalé zbraně. Cestou k boji s nimi je podle něj právě zásah v konzumentských zemích. Ocenil proto, že se i Čína připojila k zemím, které zabavenou slonovinu veřejně ničí.

Horizont 24 k vybíjení slonů v Africe (zdroj: ČT24)
Vydáno pod