Vražda miss šokovala Venezuelu, zločince čekají tvrdé tresty

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro rychle zareagoval na šokující vraždu bývalé miss Moniky Spearové. Tu zabili spolu s jejím manželem, když mířili v noci do hlavního města. Podle vyšetřovatelů najeli na ostrý předmět a museli zastavit. Poté neznámí pachatelé manžele zastřelili a zranili i jejich pětiletou dceru. Maduro nyní připravuje spolu s dalšími politiky plán boje proti násilným trestným činům. Venezuela patří v tomto ohledu mezi nejnebezpečnější země světa.

Devětadvacetiletá Spearová se spolu s bývalým manželem britského původu a dcerou právě vracela z novoroční dovolené v horách na západě země do metropole Caracasu. Jako desítky předešlých obětí vražd ale byli i oni přinuceni zastavit auto, když jim ostré předměty nastražené na silnici propíchaly kola.

Poté, co se k nim přiblížila skupina ozbrojených lupičů, snažili se zamknout v autě, nebylo to však nic platné. Pár útočníci nemilosrdně zastřelili, pětiletá dívka skončila se střelným poraněním v nemocnici. Podle lékařů je nyní ve stabilizovaném stavu.

Monika Spearová
Zdroj: El Nacional/ČTK/ZUMA

Vražda Spearové pobouřila celou zemi. „Přijeli a krutě je zmasakrovali,“ odsoudil prezident Maduro násilný čin. Vražda herečky, populární mezi miliony lidí díky účinkování v několika telenovelách, se nijak zvlášť nevymyká černým statistikám. Podle údajů OSN má Venezuela pátý nejvyšší počet vražd na obyvatele na světě - na 100 tisíc obyvatel tam ročně zemře okolo padesáti lidí.

Smrt televizní celebrity by ale mohla situaci změnit. Maduro už včera vyhlásil, že se sejde se stovkou guvernérů a starostů, aby projednali plán boje proti násilným trestným činům. „Kdo by chtěl přijít a vraždit, na toho dopadne tvrdá ruka,“ pohrozil Maduro ve venezuelské televizi.

Vláda prý útočí na opozici, zločinnost jde stranou

Právě socialistickou vládu ale opozice obviňuje z dlouhodobé neschopnosti bojovat s kriminalitou. Zločinnost značně rostla již za čtrnáctileté vlády Madurova předchůdce Huga Cháveze. Maduro se podle opozičního vůdce Henriquea Caprilese soustřeďuje na útoky proti opozici, místo aby potíral zločinnost. Prezident by měl „nechat stranou hluboké rozpory a sjednotit nás proti nebezpečí do jediného bloku,“ uvedl v reakci na vraždu neúspěšný prezidentský kandidát Capriles.

Na rozpory mezi autoritativní vládou a jejími oponenty poukazují i nejnovější statistiky zločinnosti. Zatímco Madurův kabinet se nedávno pochlubil, že v roce 2013 klesl počet vražd v zemi téměř o třetinu, podle údajů nevládní organizace OVV naopak vzrostl o 45 procent až na 79 případů na 100 tisíc obyvatel.

Maduro vyhlásil boj proti zločinu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod