Málikí po pohřbu velvyslance: Česká policie postupuje profesionálně

Ramalláh/Praha – Na předměstí Ramalláhu byl pohřben bývalý palestinský velvyslanec v České republice Džamál Muhammad Džamál, který tragicky zahynul po výbuchu trezoru ve své rezidenci v Praze-Suchdole. Smuteční ceremonie se zúčastnili mnozí palestinští politici a diplomaté, hned za rakví kráčel například ministr zahraničí Rijád Málikí. Ten prohlásil, že je spokojen s profesionálním přístupem české policie k vyšetřování události.

Při pohřbu, který se uskutečnil po poledních modlitbách v lokalitě Al-Bíra na západním břehu Jordánu, asi patnáct kilometrů severně od Jeruzaléma, nesla Džamálovo tělo přikryté palestinskou vlajkou šestice vojáků. V čele smutečního průvodu kráčely za zvuků hudby další desítky příslušníků armády, jiní stáli po cestě a salutovali.

Šéf českého styčného úřadu v Palestině Radek Rubeš se obřadu neúčastnil. Palestinské ministerstvo zahraničí jej nicméně pozvalo na odpolední akci, při které měli zástupci diplomatických misí možnost podepsat se do připravených kondolenčních listin.

Palestinský ministr zahraničí vyjádřil s dosavadním průběhem vyšetřování tragédie spokojenost. „Česká policie přistupuje k případu vážně. Vyšetřování je vedeno profesionálně, nezávisle a především bez předsudků. Tento přístup podporujeme a posiluje naši důvěru,“ konstatoval Rijád Málikí.

Šestapadesátiletého ambasadora na Nový rok smrtelně zranila exploze výbušniny poté, co otevřel sejf ve své nově zbudované rezidenci v Internacionální ulici v pražské čtvrti Suchdol. Trezor byl do nového sídla ambasády přestěhován jen krátce předtím a velvyslancova rodina v domě pobývala teprve několik dnů (více informací o události se dočtete zde).

Česká policie je přesvědčena, že šlo o tragickou nehodu a příčinu výbuchu vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Na palestinské straně se nicméně objevily náznaky, že se mohlo jednat o plánovaný atentát. Pochybnosti vyjádřila například velvyslancova dcera Rana.

„Je za tím určitě zlý úmysl. Nevím, jestli politický nebo jaký, ale bylo to plánované. Nevím, jakou stranou, nevím kým, ale určitě to nehoda nebyla. Neexistuje žádný trezor, který by vybuchnul sám od sebe, ani v národních bankách. A myslím si, že do své ložnice by nikdo nedával žádné výbušniny,“ řekla Džamalová Radiožurnálu (čtěte víc).

Další nejasnosti se objevily poté, co vyšetřovatelé v budově našli zbraně, které neprošly českou evidencí. Podle bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka se jednalo o celkem dvanáct kusů pistolí a samopalů (čtěte víc).

Česká diplomacie označila nález neregistrovaných zbraní v objektu palestinského velvyslanectví za možné porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Palestinskou stranu požádala o vysvětlení (podrobnosti zde). Nález zbraní vyšetřují tuzemští policisté jako nedovolené ozbrojování.

Džamál Muhammad Džamál byl třetím palestinským velvyslancem v Česku od zřízení tohoto diplomatického postu v roce 1988. Jeho mise navíc trvala poměrně krátce. Pověřovací listiny předal prezidentu Miloši Zemanovi v říjnu 2013.