Libyjský premiér hrozí zničením tankerů, které chtějí ropu od povstalců

Tripolis – Libyjský premiér Alí Zajdán varoval ropné tankery, aby se nepřibližovaly k přístavům ovládaným východolibyjskými povstalci. V případě, že by tak učinily a pokusily se získat ropu, libyjské námořnictvo by je mohlo potopit. Ozbrojení rebelové již několik měsíců ovládají část přístavů, přes které se z Libye vyváží ropa. Povstalci požadují podíl na tržbách, vláda na to ale odmítá přistoupit.

Zajdán přišel se svým prohlášením nedlouho poté, co libyjské námořnictvo zasáhlo proti jednomu z tankerů, který se snažil přiblížit k terminálu obsazenému povstalci. Vojáci tehdy proti plavidlu vypálili varovné výstřely.

„Vypořádáme se s jakoukoli zemí, společností nebo skupinou, která se pokusí poslat tanker, aby vyzvedl ropu z obsazených přístavů bez toho, že by to konzultovala s National Oil Corporation. Vypořádáme se s nimi, i kdybychom byli donuceni lodě zničit. Varujeme všechny země, že nebudeme nijak shovívaví,“ citovala premiéra agentura Reuters.

S varováním se k premiérovi připojil i libyjský ministr ropných zdrojů Alí Bárí Arúsí. Země se podle něj bude soudit s jakoukoli zahraniční společností, která se pokusí koupit ropu z obsazených východolibyjských přístavů. Zároveň s takovou firmou Tripolis přeruší veškeré obchodní kontakty. „Už nikdy nebudou moci v Libyi obchodovat. Varujeme všechny mezinárodní i malé firmy před kontakty s ozbrojenými skupinami,“ uvedl libyjský ministr.

Naděje na alespoň částečné ukončení blokády přístavů se naposledy objevila v polovině prosince. Východolibyjští rebelové tehdy dali najevo, že uvolní tři terminály o celkové kapacitě 600 000 barelů ropy denně, pokud jim vláda nechá podíl z tržeb a vyšetří zprávy o korupci v ropném průmyslu. Kabinet však jejich podmínky odmítl.

Na Západě tak vládnou obavy, že Libye opět upadne do chaosu. Vláda v Tripolisu se potýká kromě povstalců v přístavech i s dalšími skupinami ozbrojenců. Ty sice nejprve přispěly ke svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, od té doby si ale nechaly zbraně a ovládají jednotlivé části země.

Kvůli blokádám, protestům a násilnostem je těžba ropy v zemi ochromena už od loňského podzimu a Libye nyní vyváží asi 110 000 barelů denně. To je zhruba desetina běžné úrovně.