Americké mrazy mají povolit, záplavy v Británii vystřídá sníh

Washington/Plymouth – Promrzlým Američanům svitla naděje – podle posledních předpovědí by už ode dneška měly nebývale nízké teploty po celé zemi ustupovat. Meteorologové soudí, že odpoledne se leckde přehoupnou nad nulu. Arktické mrazy si v posledních dnech vyžádaly v USA 21 obětí. Zatímco USA ledová fronta opouští, Británie, sužovaná silnými záplavami, se na příchod mrazu a sněžení teprve připravuje.

Ze středozápadu USA se mráz v minulých dnech přesunul na východní pobřeží, kde zasáhl nejen severní oblast New Yorku a Washingtonu, ale i pláže Floridy, proslulé celoročně příjemným počasím.

„Dnes se dramaticky oteplí a do čtvrtka budou teploty zpět skoro na normálu,“ řekl ve středu americkým médiím meteorolog Guy Walton. Připustil, že během středy měly být na většině východu USA stále ještě nadprůměrně nízké teploty, ale „nejhorší arktické mrazy už jsou pryč“. O víkendu se očekává oteplení místy až na 15 stupňů.

Podle portálu Weather.com by do dnešního odpoledne místního času měly teploty prakticky po celých USA stoupnout nad bod mrazu. Obrat způsobuje především teplý vzduch postupující z jihu od Mexického zálivu.

I v Atlantě v jižanském státě Georgia bylo v úterý minus 14 stupňů Celsia, ale během středy se teplota vrátila na plus pět stupňů. Chicago, které je na mrazivé počasí zvyklé, zažilo v úterý minus 16 stupňů. Dnes zde meteorologové předpovídají asi minus tři a v pátek by v Chicagu, které si v posledních dnech vysloužilo přezdívku Chiberia, již nemělo mrznout. New York by v sobotu měl zažít oblevu s teplotami kolem plus deseti stupňů Celsia.

Třeskuté mrazy v pondělí a v úterý lámaly rekordy prakticky po celých USA, způsobily úmrtí 21 lidí a vedly ke zrušení více než 11 tisíc letů. Ve středu se situace na amerických letištích postupně zlepšovala. Zatímco v úterý bylo podle portálu FlightAware.com zrušeno 3 200 letů a v pondělí 4 000, ve středu jich bylo „jen“ 1 100.

Obří záplavy vystřídá v Británii sníh a mráz

Především jihozápad Anglie se už tři týdny potýká se silnými záplavami. Povodňová pohotovost platí hlavně na středních tocích řek Temže, Avon nebo Severn. Ještě v minulých dnech byly evakuovány domy v hrabství Surrey jihozápadně od Londýna.

Dlouhodobě s velkou vodou bojují na západě hrabství Glouchestershire, Oxfordshire nebo Dorset na jižním pobřeží Anglie. Mohutné přívalové vlny zde v nárazech dosahovaly 10 až 15 metrů. Byly tak silné, že dokonce narušily turisticky oblíbené skalní útesy a převisy. V některých letoviscích musely být uzavřeny přímořské kolonády.

Zvýšené hladiny řek že vytopily přes 2 000 domů v celé Británii. Poškozeny jsou i mnohé silnice a železnice. Povodňová pohotovost stále platí zhruba na stovce míst, už během dneška by ji však úřady měly zrušit. Obyvatelé se ale nebudou radovat dlouho. I když má podle předpovědí silný déšť v nejbližších dnech přestat, záhy ho nahradí mráz a sněžení.

Za necelé tři týdny si záplavy vyžádaly 8 obětí. „Bohužel tou poslední byl včera v hrabství Oxfordshire starší muž, který jel na kole po silnici zaplavené přes metr vodou. Z kola spadl a zraněním poté podlehl v nemocnici,“ popsal spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka.

Ivan Kytka: Povodňová varování během dneška končí (zdroj: ČT24)