Šaronovi odtikávají poslední hodiny, tvrdí lékaři

Jeruzalém - Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron umírá. Podle lékařů se Šaronův stav neustále zhoršuje. Jeho synové už byli vyrozuměni, že expremiérovi zbývá pravděpodobně jen pár hodin života. Šaron je v kómatu už osm let, nevzpamatoval se po těžkém záchvatu mrtvice. Před několika týdny údajně podstoupil operaci, která měla jeho stav stabilizovat, v posledních dnech mu ale začaly selhávat životně důležité orgány.

Šaronova rodina je neustále po jeho boku u nemocničního lůžka. Jeho synové prý již vědí, že se blíží konec. Jak uvedl před pár dny ošetřující lékař Zeev Rotstein, srdce pacienta se sice podařilo stabilizovat, nicméně mu začaly postupně selhávat další orgány - například ledviny. Expremiér zároveň trpí rozsáhlou infekcí.

Židovský stát již začal chystat státní pohřeb

Na přípravě se bude podílet úřad izraelského premiéra společně se Šaronovými syny. Podle židovských tradic má být zesnulý pohřben nejlépe ještě ten den, kdy dojde k úmrtí, maximálně do 24 hodin. Tento zvyk ale bude nejspíš porušen vzhledem k tomu, že státní pohřeb si žádá důkladnější organizaci.

Ariel Šaron
Zdroj: ČTK/AP/Kevin Frayer

Šaron v minulosti uvedl, že by byl rád pohřben na rodinné farmě v Negevské poušti vedle své manželky Lily, a nikoli na Herzlově hoře. Právě na tomto kopci v západní části Jeruzaléma se nachází národní hřbitov, který je místem posledního odpočinku izraelských premiérů, prezidentů a jiných významných židovských vůdců.

Na smuteční ceremoniál by mohli dorazit i někteří světoví vůdci, není ale jasné kolik. Loni se už totiž dva velké pohřby konaly - pohřeb bývalého jihoafrického vůdce Nelsona Mandely a bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

Šaron je v Izraeli legendou

Šaron patří ke generaci zakladatelů židovského státu z roku 1948. Dění na Blízkém východě pak dlouhá desetiletí ovlivňoval z vysokých politických nebo vojenských funkcí. Byl znám jako jestřáb a pilíř izraelské pravice, který ale dokázal své postoje a názory radikálně změnit. Naposledy se tak stalo v létě 2005, kdy prosadil jednostranné stažení izraelských vojáků a odchod osadníků z palestinského pásma Gazy.

Na podzim téhož roku se Šaron dramaticky rozešel s pravicovým blokem Likud, aby založil centristickou stranu Vpřed v naději na pokrok v jednáních s Palestinci. V lednu 2006 ho ale postihla vážná mozková příhoda. Od té doby se nachází ve vegetativním stavu a je udržován při životě za pomoci přístrojů. „I pro Izraelce je to strašně smutná chvíle. Ariel Šaron byl v Izraeli legendou - něco jako Nelson Mandela v JAR,“ podotkl bývalý Šaronův poradce Raanan Gissin.

Šaronovi příbuzní se sice za ta léta zmiňovali o tom, že buď otevřel oči, nebo pohnul rukou, ale jejich kritici to přičítají spíše zbožnému přání zaznamenávat u pacienta náznaky života.