Dětská atentátnice nechce znovu navléct vražednou vestu

Islámábád - Pákistán má dalšího dětského hrdinu - po Malale Júsafzaiové se nyní skloňuje jméno patnáctiletého Aitizáze Hasana. Chlapec obětoval život, aby zachránil dva tisíce spolužáků, když skočil na teroristu ve školní uniformě. Ten chtěl uvnitř budovy odpálit nálož. Debatu o nebezpečných taktikách hnutí Taliban přitom v uplynulých dnech odstartoval případ osmileté afghánské dívky, jež měla odpálit výbušniny u policejní stanice. Dívka se teď nechce vrátit domů a žádá stát o ochranu.

Malé dívky představují nenápadnou zbraň v rukou afghánských teroristů. Ne vždy se ale útok za pomoci dětí povede uskutečnit. Mladou Afghánku Špozmaj k sebevražednému útoku přemlouval podle jejích slov starší bratr – velitel Talibanu. „Bůh ze mě neudělal sebevražednou atentátnici. Žádám prezidenta, aby pro mě našel bezpečné místo,“ prohlásila dívka.

Petra Procházková, novinářka

„Řada z nich (dětských atentátníků) byli sirotci nebo děti z neúplných a hlavně chudých rodin, proto rodiče své potomky odevzdali Talibanu. Na afghánsko-pákistánském pomezí probíhá totální vymývání mozků – děti se neučí ani číst, ani psát, ale takovému zvrácenému náboženství. Stanou se z nich často buď dětští vojáci, nebo právě sebevražední atentátníci. Děti jsou oběťmi manipulace, často si nedovedou představit, co jdou udělat.“

Rodina mě donutí akci dokončit, bojí se dívka

Afghánský prezident Hámid Karzaj nábor dětí teroristy odsoudil. Ministerstvu vnitra nařídil, aby dívku vrátili domů. To ale desetiletá Afghánka nechce, jelikož se bojí, že by ji rodina nepovedenou sebevražednou misi přinutila dokončit. „Kdybych se vrátila, udělají mi to znovu. Donutí mě si znovu obléknout vestu s výbušninami. Nevrátím se tam,“ konstatovala dívka.

Případ teď vyšetřuje speciální tým, který po bratrovi neposlušné atentátnice pátrá. Vypovídat bude i její otec. O ni samotnou se starají v centru pro mladistvé. „Postaráme se o toto dítě a vymýšlíme, jak tu dívku tady v provincii Hilmand ochránit,“ poznamenal vedoucí Komise pro lidská práva Bilal Sidíkí.

Patnáctiletý hrdina bude oslavován posmrtně

V sousedním Pákistánu se přitom útočníkovi s vestou plnou výbušnin postavil do cesty patnáctiletý student. Když chtěl podezřelý muž vstoupit do školy, skočil na něj. Dva tisíce spolužáků zachránil. Sám ale výbuch nepřežil. Někteří lidé teď žádají, aby dostal posmrtně státní vyznamenání.

K útoku islámského fanatika na šíitské studenty a učitele se nikdo nepřihlásil, ale místní komentáře jej přisuzují radikálním sunnitům. Sektářské násilí mezi sunnity a šíity, které v posledních letech v zemi sílí, patří v Pákistánu k hlavním zdrojům nestability.

Aitizáz Hasan
Zdroj: ČT24

Verbování v rodině nebo mezi dětmi přitom není novou taktikou Talibanu. Kde nestačí autorita, pomohou drogy. Jen v loňském roce afghánská policie zadržela 41 dětí vybavených na sebevražednou misi.