Indickou diplomatku vyhostili z USA, mezi oběma zeměmi to vře

Washington/Dillí - Zatčení a vyhoštění indické diplomatky ve Spojených státech vyvolalo roztržku mezi oběma zeměmi. Žena byla v prosinci na 48 hodin zadržena a vystavena nedůstojné prohlídce poté, co zřejmě lhala o mzdě pro svou služebnou. Byla obžalována z vízového podvodu a z falešné výpovědi. Indie dnes v reakci na její vyhoštění Spojené státy vyzvala, aby stáhly z amerického velvyslanectví v Dillí jednoho ze svých diplomatických pracovníků, čemuž Washington vyhověl.

Zástupkyni indického generálního konzula Dévajání Khóbrágadeovou zatkli na ulici, když vedla dceru do školy. Nasadili ji pouta a u výslechu údajně vysvlékli do naha. Následovalo obvinění, že vykořisťuje svou chůvu. Washington pak požádal indickou vládu, aby zrušila imunitu Khóbrágadeové. Indie to však odmítla, a tak Spojené státy nařídily, aby politička opustila zemi. Ve čtvrtek večer diplomatka z USA odletěla, případ vyvolal v Indii bouřlivé reakce.

Indie dnes požádala USA, aby z amerického velvyslanectví v Dillí stáhly jednoho z diplomatů. Nejmenovaný indický vládní úředník uvedl, že diplomat byl zapleten do případu Khóbrágadeové. „V rámci odvetných opatření jsme vyzvali americkou misi, aby odvolala úředníka srovnatelného postavení s Khóbrágadeovou,“ prohlásil zmíněný úředník. Americké ministerstvo zahraničí později oznámilo, že nejmenovaný diplomat USA opouští na indickou žádost zemi. Ministerstvo doufá, že tímto vzájemný spor končí a že se Indie spolu s USA zasadí o zlepšení vzájemných vztahů.

Bývalá zástupkyně generálního konzula měla své indické služebné platit jen něco málo přes dolar za hodinu. Uklízet ji nutila 100 hodin týdně - bez volného dne. A navíc jí sebrala pas. Případ odstartoval v prosinci, kdy služebná svou zaměstnavatelku udala. Za indickým rozčílením je ale ve skutečnosti daleko větší problém -  špatné zacházení s domácími pracovníky. Na podobně tenký led se ale americké úřady nepustily poprvé. Loni v květnu osvobodili z rezidence saúdského diplomata dvě filipínské služebné.

Kvůli diplomatce se rozhořel spor, Indie ruší cesty amerických představitelů

Dillí se snažilo zastavit stíhání Khóbrágadeové řadou odvetných opatření. Rušilo cesty amerických představitelů a podnikatelských delegací a podnikalo kroky proti výsadám amerických diplomatů v Indii. Americká diplomacie ale tvrdí, že mimo to vztahy mezi oběma zeměmi běží standardně.

Dévajání Khóbrágadeová
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed Jaffer

Podle americké prokuratury devětatřicetiletá diplomatka, která má dvě malé dcery, uvedla nepravdivé informace v žádosti o víza pro Indku, která pro ni pracovala jako chůva a hospodyně za méně než čtyři dolary za hodinu. V případě odsouzení jí mohlo hrozit až 15 let vězení. Spojené státy tak varují, že diplomatka bude ihned zatčená, pokud by se do Spojených států vrátila.

Americký advokát indické diplomatky Daniel Arshack sdělil, že jeho klientka trvá na své nevině a odchází „se vztyčenou hlavou“. Khóbrágadeová tvrdí, že její služebná kradla a vydírala ji. „(Khóbrágadeová) ví, že nic špatného neudělala, a může se těšit, že pravda vyjde najevo,“ prohlásil Arshack. „Dévajání Khóbrágadeová dostala od Spojených států vízum G1, které jí zajišťuje naprostou diplomatickou imunitu. Indie ji repatriovala. Nyní se nalézá v letadle,“ uvedl mluvčí indické diplomacie. Víza typu G1 dostávají diplomaté pracující v USA pro mezinárodní organizace.