Americké veterány trápí, že Fallúdža znovu padla do rukou islamistů

Bagdád/Washington - Irácké jednotky se už několik dní snaží vyhnat islamisty napojené na al-Káidu ze západní provincie Anbár, především pak z obsazených měst Fallúdža a Ramádí. Kvůli vzrůstajícímu násilí už z oblasti uprchly tisíce lidí a postup islamistů rozlítil i řadu amerických veteránů, kteří před deseti lety svedli právě o Fallúdžu nejkrvavější bitvu irácké války. USA nyní plánují, že pro Irák vyzbrojí a vycvičí další protiteroristické jednotky.

Organizace, která si říká Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), obsadila Fallúdžu a část provinčního střediska Ramádí. Armáda proti nim bojuje, ale k hlavní ofenzívě ve Fallúdži se zatím neodhodlala. Civilisté z Anbáru prchají hlavně do sousední Karbaly. Pro ně se opakuje situace z let 2006 a 2007, kdy irácká al-Káida za americké invaze zabíjela i civilní obyvatelstvo, takže se do boje proti ní zapojily i místní sunnitské kmeny. USA z Iráku své vojáky stáhly v roce 2011 a jejich nové nasazení vylučují.

Iráčtí vojáci, kteří v okolí Fallúdže rozmístili tanky, se prý nijak nepokusili dostat do města, které kvůli vzrůstajícímu násilí opustilo množství z 300 000 obyvatel. Podle OSN odešlo ze svých domovů v provincii Anbár více než 11 000 rodin. Agentury OSN již začaly lidem bez přístřeší rozdávat první humanitární pomoc.

Ozbrojenci napojení na al-Káidu chtějí v oblasti velké jako Řecko vytvořit vlastní stát. Jejich druhové usilují o totéž za hranicí v Sýrii, kde bojují proti vládě Bašára Asada. Irácký premiér Núrí Málikí slíbil porážku teroristů a al-Káidu a její spojence nazval „ztělesněním ďábla“. Jeho vláda vyzvala v souvislosti s chystanou ofenzívou dobrovolníky, aby se připojili k armádě a pomohli jí ozbrojence porazit.

Američtí veteráni mají vztek

Úspěch islamistů rozlítil řadu amerických veteránů, kteří před deseti lety svedli o Fallúdžu nejkrvavější bitvu irácké války. Byla to zároveň největší pouliční bitva od dob války ve Vietnamu. Během šesti týdnů na podzim roku 2004 zemřelo ve Fallúdži přes sto spojeneckých vojáků. „Když kolem vás létají rakety a střílí se, je to zásadní zkušenost. Nynější vztek veteránů je tak pochopitelný,“ vysvětluje americký válečný veterán Nic Podpaditch. „Nepředstavovali jsme si, že se z Fallúdže nebo Ramádí stane Disneyland. Nikoho ale nenapadlo, že znovu padnou do rukou džihádistů,“ říká další veterán Adam Banotai. Nové boje oživily vzpomínky na listopad 2004 i mezi místními obyvateli, kteří stejně jako američtí veteráni mají pocit, že tehdejší oběti přicházejí vniveč.

Američané nyní podle agentury Reuters vyjednávají s Iráčany o pomoci a do jednání je prý zapojeno také Jordánsko. V úvahu připadá výcvik elitních jednotek v soukromém školicím středisku u Ammánu. Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner ve čtvrtek vyzval prezidenta Baracka Obamu, aby se více angažoval v pomoci Iráku pro boj o Fallúdžu a Ramádí. Boehner vyloučil nasazení amerických vojáků, ale vyslovil se pro zbrojní dodávky. Washington tento týden potvrdil, že zemi pro boj s islámskými radikály pošle až 60 malých průzkumných bezpilotních letounů a 100 raket.

Podle stanice Al-Arabíja ve čtvrtek zavládl ve Fallúdži i v Ramádí ve srovnání s předešlými dny klid. Příslušníkům místních kmenů, které irácká vláda zapojila do vyjednávání s ISIL, se prý podařilo ovládnout zbylé části provincie.

Ofenzívě v Iráku se snaží zabránit vyjednavači

Armádní ofenzívě v provincii Anbár se snaží zabránit vyjednavači, kteří usilují o to, aby radikálové opustili Fallúdžu a předali ji sunnitským kmenovým vůdcům. Dokud bude úsilí o vyřešení situace mírumilovným způsobem pokračovat, armáda nezasáhne, potvrdily vojenské zdroje. Operace by totiž přinesly množství civilních i vojenských obětí. Rozhovory již údajně přinášejí první výsledky - například černá vlajka al-Káidy, která byla umístěna na jednom z mostů ve Fallúdži, přes noc zmizela.