Smrt francouzských kojenců způsobila neznámá bakterie

Paříž – Prosincovou smrt tří kojenců v nemocnici v Chambéry na jihovýchodě Francie zavinil nový druh enterobakterie, který kontaminoval sáčky s umělou výživou. Jde o nový, dosud nepopsaný a nepojmenovaný druh enterobakterie, zjistili vědci z Pasteurova ústavu. Způsob a místo kontaminace sáčků se dosud nepodařilo vysledovat.

Petr Zavadil k případu úmrtí tří novorozenců ve Francii (zdroj: ČT24)

Nemocnice je mimo podezření, že by něco zanedbala. Pozornost se teď soustředí na malou laboratoř v Normandii, která sáčky vyrobila. Nitrožilní výživa je úzká specializace a podléhá přísným kontrolám, obzvlášť pokud jde o výživu pro kojence. Laboratoř Marette nebyla výjimkou. Ministryně zdravotnictví nařídila, aby pozastavila produkci, firma se chce bránit soudní cestou.

První podezření se podle ministryně vynořila ještě 17. prosince a vzápětí zdravotní úřady rozhodly o stažení 137 balení umělé výživy, které všechny byly vyrobeny v laboratořích Marette 28. listopadu a rozvezeny do sedmi nemocničních zařízení ve Francii. Justice případ vyšetřuje jako neúmyslné zabití, obecné ohrožení a porušení pravidel při výrobě léčiv. Z deseti zkoumaných vzorků bylo šest kontaminováno obtížně zjistitelnými a smrtelně nebezpečnými zárodky, ačkoli tři z nich byly ještě hermeticky uzavřeny. Vyšetřovatelé hodlají hledat možné selhání v celém výrobním a distribučním řetězci.

Chloé, Théo a Milie zemřeli 6., 7. a 12. prosince na jednotce intenzivní péče v Chambéry. Čtvrtý kojenec s obdobnými příznaky dokázal přežít. Rodiče tří zemřelých miminek podali trestní oznámení na neznámého pachatele za neúmyslné zabití. Hlavně proto, aby se nic podobného dalším rodičům nemohlo stát. A také proto, aby našli odpověď na nové otázky: Kde se ve Francii vzala nová bakterie, která jim vzala děti? A jak se dostala do hermeticky uzavřených sáčků?

I Louisu Pasteurovi, jednomu z nejvýznamnějších vědců 19. století, jehož jméno slavný ústav nese, zemřely tři z pěti dětí. Tehdy to bylo na tyfus a Pasteura to přivedlo k výzkumu léčby této nemoci. Dnes je vakcína proti tyfu běžná záležitost. Enterobakterie žijí obvykle v zažívacím traktu jako přirozená součást mikroflóry střeva, některé druhy jsou však původci nebezpečných nemocí.