Syrská opozice se nedohodla na společném postupu v Ženevě

Córdoba (Španělsko) - Zástupci syrské opozice se nedohodli, která skupina je má reprezentovat na mírové konferenci v Ženev ani zda by se tohoto jednání měla opozice vůbec účastnit. Zhruba 200 účastníků se však na dvoudenním jednání ve španělské Córdobě shodlo na výzvě ke vzniku nové koalice, jež by měla odpůrce režimu prezidenta Bašára Asada zastřešovat. V zemi mezitím pokračují tvrdé boje, za poslední týden při nich na severu země zahynulo na 500 lidí.

Západ a právě i Španělé, kteří schůzku v Córdobě pořádali, se snaží roztříštěnou syrskou opozici před konferencí nazvanou Ženeva II sjednotit. Naráží ale na množství problémů. Například hlavní syrská opoziční exilová formace nazvaná Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) je nyní kvůli hádkám svých členů rozpolcená a rozhodnutí, zda do Ženevy její zástupci pojedou, odložila až na příští týden. Některým členům uskupení totiž vadí opětovné zvolení Ahmada Džarby za jejich šéfa a pohrozili rezignací.

V závěrečném prohlášení nynější španělské schůzky je mimo jiné uvedeno, že by měla být vytvořena komise, která bude opoziční skupiny koordinovat a zastřešovat. Následně by se měla konat konference za účasti až tisícovky zástupců opozice, uvedl mluvčí jednání v Córdobě Jahjá Aridí. Nově vytvořená komise by podle něj neměla být politickým orgánem a v žádném případě tak nenahradí již existující Národní koalici, kterou uznávají jako oficiálního zástupce opozice mnohé západní a arabské země.

V závěrech jednání je rovněž zopakován hlavní požadavek povstaleckých skupin, a sice, že cílem Ženevy II by mělo být vytvoření přechodné vlády v Sýrii, ve které Asad již nebude hrát žádnou roli. Oficiální syrští představitelé, kteří budou rovněž na jednání ve Švýcarsku, ale trvají na tom, že by měl současný vůdce u moci zůstat. Podle nejmenovaného francouzského diplomata má opozice právo zvažovat svou účast na ženevské konferenci vzhledem k tomu, že Damašek vytvoření přechodného kabinetu odmítá.

Příští týden v pondělí se mají kvůli ženevské schůzce v Paříži sejít ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jeho americký protějšek John Kerry a rovněž zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. Lavrov by se měl rovněž setkat právě i se zástupci syrské opozice, například s Ahmadem Džarbou, a prodiskutovat s nimi jejich postoje a očekávání.

Mírová konference v Ženevě, která začne 22. ledna, se má pokusit vyřešit ozbrojený konflikt v Sýrii. Zúčastní se jí vrcholní politici řady států v čele s USA a Ruskem. Jestli ale někdo přijede i za syrskou opozici, není jasné ani po dvoudenním jednání, z něhož vyplynuly jen dílčí závěry. „Politické řešení závisí na propuštění vězňů a zrušení embarga v obléhaných oblastech. Musí přestat bombardování, aby se pomoc dostala k lidem v těchto místech,“ uvedl člen opozice a aktivista za lidská práva Mazen Adi.

Američané mezitím obnovili pomoc na severu Sýrie, zatím jen pro civilní skupiny. Obnovení  transportu neválečného materiálu umírněným povstalcům nadále rozvažují. „Prozatím nepadlo žádné rozhodnutí ve věci obnovení nebojových dodávek válčící opozici, na severu Sýrie jsme ale opět rozběhli zásobování civilních skupin,“ řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Spojené státy několik měsíců pomáhaly syrským povstalcům humanitárním a také vojenským materiálem, který neslouží přímo k boji. Nazývají ho proto „nesmrtící pomocí“.

Roztříštěnost syrské opozice komplikuje mírové rozhovory (zdroj: ČT24)