Požár poničil tisícileté tibetské město

Peking – Rozsáhlý ranní požár zničil víc než sto domů v tibetském městě Tu-kche-cung na jihozápadě Číny. Oheň se nevyhnul ani historickému centru města, jež bylo založeno před 1300 lety a jehož 700 dřevěných staveb je považováno za unikátní rezervaci staré tibetské architektury.

S ohněm bojovalo dva tisíce hasičů a pod kontrolu se jim ho podařilo dostat teprve po rozednění. Podle svědků šlehaly plameny do výše desítek metrů a zachvátily celé město. Příčiny požáru nejsou známé, čínská média uvádějí, že nezpůsobil žádná zranění ani ztráty na životech. Příčiny se teprve zjišťují. Podle prvních odhadů škody dosahují částky kolem 12 milionů eur (330 milionů korun).

Město Tu-kche-cung se nachází v okrese původně pojmenovaném Kaj-tchang Cung. V roce 2001 ho ale čínské úřady ve snaze přitáhnout turisty nazvaly Šangri-La podle bájného horského ráje z románu Jamese Hiltona Ztracený ráj. Ročně oblast přiláká téměř deset milionů návštěvníků.

Tu-kche-cung („Město měsíčního svitu“) představuje jedno z největších a nejzachovalejších historických center klasické tibetské architektury; za jeho dlouhou historií stojí především fakt, že leželo na asijské karavanní stezce „Cesta čajových koní“, po které do Tibetu putoval čaj z centrální Číny, a stalo se tak jedním z přirozených center obchodu.